Update

Vier ministers Egypte dienen ontslag in

Vier Egyptische ministers uit het kabinet van president Morsi stappen op. Dat maakte een regeringswoordvoerder bekend. De precieze reden van hun vertrek is nog niet duidelijk, maar de woordvoerder verklaarde eerder dat de ministers overwogen op te stappen uit sympathie met de demonstranten in Egypte.

Een Egyptische demonstrant met veiligheidskleding die buitgemaakt zou zijn uit het kantoor van de Moslim Broederschap.Beeld EPA

Het gaat om de ministers voor toerisme, communicatie en informatie, voor parlementaire zaken en milieuzaken.

Ten minste negen mensen zijn maandagochtend omgekomen bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van president Mohammed Morsi, bij het hoofdkwartier van het Moslim Broederschap in Caïro. Het totaal aantal doden als gevolg van de massale betogingen in Egypte is daarbij op 18 gekomen, meldden medische bronnen.

Vijf dodelijke slachtoffers vielen in Asyut, eveneens bij gevechten tussen tegenstanders en aanhangers van Morsi. De onlusten vonden plaats voor de kantoren van de islamitische Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid van Morsi.

De Moslim Broederschap heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat Egypte geen aanslagen op instellingen tolereert. De Broederschap overweegt zelfverdedigingseenheden in te zetten.

Ultimatum
Een Egyptische oppositiebeweging heeft Morsi vandaag een nieuw ultimatum gesteld: de groep geeft de president nog tot dinsdag 17.00 uur om af te treden.

Dat stelt Tamarod, de organisatie achter de massale protesten op het Tahrirplein in Caïro, in een verklaring. De beweging stelt dat Morsi 'een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid' wacht als hij niet aftreedt en nieuwe verkiezingen aankondigt. De groep zou al meer dan 22 miljoen handtekeningen ter ondersteuning hebben ontvangen.

Massaprotest
Volgens persbureau AP hebben demonstranten maandagochtend het hoofdkantoor van de Moslim Broederschap bestormd. Een AP-journalist zegt dat demonstranten het gebouw van zes verdiepingen in Caïro bestormden en vervolgens naar buiten kwamen met meubilair en dossiers. Eén demonstrant verwijderde het teken van de Moslim Broederschap van het gebouw.

Bij het massaprotest in Caïro en andere steden zijn zeker tien doden onder de betogers gevallen, ook vielen er honderden gewonden. De grootste menigten demonstranten stonden op het Tahrirplein in de hoofdstad en bij het presidentieel paleis. In Caïro en de noordelijke stad Alexandrië waren meer dan een miljoen mensen op de been.

Zondag was de inauguratie van de Egyptische president precies een jaar geleden. Vele honderdduizenden Egyptenaren gingen de straat op om het aftreden van de president te eisen.

Demonstranten vandaag op het Tahrirplein.Beeld REUTERS

De demonstratie op het Tahrirplein is de grootste sinds de opstand die in 2011 een einde maakte aan het bewind van toenmalig president Mubarak. 'Tahrir' was toen het epicentrum van de protesten. De demonstranten scandeerden zondag zelfs dezelfde leus als toen: 'Het volk wil de val van het regime'.

'Ondemocratische aanval'
Morsi heeft echter laten weten dat hij vastberaden is 'de ondemocratische aanval' op zijn bewind af te slaan. Hij heeft wel aangeboden de nieuwe op de islam geïnspireerde grondwet te herzien.

De president komt uit de Moslim Broederschap. De 85 jaar oude soennitische beweging streeft ernaar de islam een dominante plaats in de samenleving te geven. Onder militaire leiders die het land vanaf 1952 zestig jaar regeerden, is de broederschap vaak wreed vervolgd. Sociaal werk en oppositie tegen het regime maakten de moslimbroeders erg populair. Maar die populariteit is alweer tanende door de snelle aftakeling van de economie en het staatsapparaat en het uitblijven van een democratisch bestel sinds de val Mubarak.

Demonstranten vanochtend op het Tahrirplein.Beeld REUTERS
Een Egyptische demonstrant gisteren op het Tahrirplein in Caïro.Beeld ap
Het massaprotest op het Tahrirplein vannacht.Beeld reuters
Beeld ap
Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp
Het bestormde hoofdkantoor van de Moslim Broederschap.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden