Vier mensen gedood op Curaçao, mogelijk afrekening tussen drugsbendes

Bij een schietpartij op Curaçao zijn maandagavond (lokale tijd) vier mensen om het leven gekomen. Zes mensen raakten gewond, van wie zeker twee ernstig. Het motief voor de aanslag is nog onbekend, maar waarschijnlijk gaat het om een nieuwe afrekening tussen drugsbendes, die behalve op Curaçao ook in Nederland actief zijn.

De politie voert op juli 2014 sporenonderzoek uit op het Curaçaose vliegveld Hato, waar destijds een schietpartij plaatsvond tussen leden van de twee grootste Curaçaose bendes BVC en NLS. Bij de schietpartij van maandagavond ging het waarschijnlijk ook om een afrekening tussen drugsbendes. Foto anp

Volgens ooggetuigen waren de slachtoffers op straat aanwezig bij een verjaardagsfeest in de wijk Buena Vista. Vanuit een passerende terreinwagen zou met een machinegeweer zijn geschoten. De daders zijn gevlucht. Volgens het dagblad Extra vond de politie op de plaats van het misdrijf zo'n honderd kogelhulzen.

Volgens ooggetuigen waren de slachtoffers op straat aanwezig bij een verjaardagsfeest in de wijk Buena Vista. Vanuit een passerende terreinwagen zou met een machinegeweer zijn geschoten. De daders zijn gevlucht. Volgens het dagblad Extra vond de politie op de plaats van het misdrijf zo'n honderd kogelhulzen.

Geweld tussen misdaadbendes is op Curaçao niet ongebruikelijk. Dit jaar zijn daarbij mogelijk al achttien mensen om het leven gekomen, tegen zestien in heel 2016 en 21 in 2015. In maart dit jaar zijn bij een vergelijkbare aanslag in de hoofdstad Willemstad eveneens vier mensen vermoord.

Illegaal wapenbezit is op het autonome Caribische eiland binnen het koninkrijk een groot probleem. Curaçao kent per hoofd van de bevolking van circa 160 duizend mensen naar schatting tien keer zo veel verboden wapens als Nederland. De meeste daarvan zijn in het bezit van de twee grootste criminele bendes, Buena Vista City (BVC) en No Limit Soldiers (NLS).

Vertakkingen in Nederland

De twee groepen zijn sinds een aantal jaar met elkaar in strijd om de macht binnen de drugshandel. Een spectaculair dieptepunt in dit conflict was de schietpartij in juli 2014 op het Curaçaose vliegveld Hato. Daar namen leden van NLS twee leiders van BVC, net gearriveerd uit Nederland, onder vuur in een volle aankomsthal. Zeven omstanders raakten gewond.

De bendes hebben ook vertakkingen in Nederland. Vorig jaar maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de Nederlandse crimineel Willem Holleeder, die in de gevangenis zit, twee medegedetineerden van No Limit Soldiers had benaderd voor hulp bij de moord op zijn twee zussen, Astrid en Sonja. Hiervoor zou een aanbetaling van 5.000 euro zijn gedaan.

In Nederland wonen naar schatting 150 duizend mensen die afkomstig zijn uit Curaçao en andere eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. De criminelen onder hen zijn vooral actief in Rotterdam, dat de grootste Antilliaanse gemeenschap in Nederland kent, maar ook in steden als Dordrecht, Den Helder en Zwolle.

Op Curaçao zelf zijn bendes als Buena Vista City en No Limit Soldiers betrokken bij de smokkel van cocaïne naar de Verenigde Staten en Europa. De drugs zijn afkomstig uit Latijns-Amerikaanse landen in de regio, zoals Colombia en Venezuela, dat op minder dan 100 kilometer van het eiland Curaçao ligt.

Jarenlange patrouilles door met name Nederland en de Verenigde Staten hebben hieraan nog geen einde kunnen maken. Wel is het aantal zogeheten bolletjesslikkers zeer drastisch gereduceerd, door uiterst strenge controles op zowel Hato als Schiphol. Deze vorm van drugssmokkel komt nu nog sporadisch voor op vluchten naar andere bestemmingen dan Nederland.

Criminaliteit op Curaçao

Behalve bij drugshandel zijn de Curaçaose bendes ook betrokken bij criminaliteit op het Caribische eiland zelf. Het gaat dan onder meer over overvallen op woonhuizen. Ook zijn bendeleden beschikbaar als huurmoordenaars, zo bleek na de moord in mei 2013 op de populaire politicus Helmin Wiels.

Op Curaçao heeft bijna een op de drie jongeren geen werk en dus geen regulier inkomen. Zij zijn een relatief makkelijke prooi voor bendeleiders en de verleiding van het 'snelle geld' door drugssmokkel en andere misdaden. Op het eiland wonen ook illegalen die bij internationale criminaliteit zijn betrokken.

Onderzoek uit 2015 wees uit dat in totaal tien relatief gevestigde criminele bendes op het eiland actief zijn. Ook zijn er enkele tientallen 'gelegenheidsgroepen'. Volgens Norman Serphos, de woordvoerder van het Openbaar Ministerie op Curaçao, gaat het dan om 'voetbalteams, rapgroepen, of soms zelfs groepjes buurtbewoners in een straat.'

Meer over