NIEUWSbelager Pieter Omtzigt

Vier maanden voorwaardelijk voor man die Pieter Omtzigt met een slok op belaagde

Danny V. belaagde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in augustus na een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Hij erkent dat zijn gedrag ‘niet zo netjes’ was. De rechter maakt zich zorgen over de toekomst: V. zegt niet te willen te stoppen met demonstreren.

Danny V. en zijn advocaat Bjorn Jegers in de rechtbank. Beeld ANP
Danny V. en zijn advocaat Bjorn Jegers in de rechtbank.Beeld ANP

‘Stom, het had niet mogen gebeuren’, zegt Danny V. De Limburgse beroepsdemonstrant zit woensdag tegenover een Haagse politierechter. In augustus volgde V. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt op hinderlijke wijze bij het Kamergebouw, schold hem uit en dreigde hem dood te slaan. De zaak leidde tot veel ophef: politici worden steeds vaker het slachtoffer van bedreigingen. Het filmpje waarop te zien is hoe de 26-jarige V. Omtzigt lastigvalt en bedreigt, leidde tot veel verontwaardiging. Kamervoorzitter Khadija Arib deed aangifte.

Onder belangstelling van veel journalisten probeert de politierechter te begrijpen hoe de 26-jarige V. tot zijn gedrag kwam.

‘Begrijpt u de mediabelangstelling?, wil de rechter weten.

‘Ja en nee.’

Leg eens uit? ‘Ik ben bij voorbaat al veroordeeld.’

In rap tempo vuurt de rechter de vragen op V. af. De verdachte, die nauwelijks beweegt, geeft ultrakorte antwoorden.

Op donderdag 20 augustus besluit Danny V. naar een demonstratie tegen de coronaspoedwet in Den Haag te gaan. Na de demonstratie, die de politie met geweld beëindigt, gaat hij wat eten en drinken op het Plein. Tegen het einde van de middag – ‘Ik had al aardig wat gedronken’ – ziet V. Pieter Omtzigt uit het Tweede Kamergebouw komen. Samen met een groep activisten achtervolgt V. Omtzigt. Al snel staat hij ‘bijna neus aan neus’ met de CDA’er en slaat hij dreigende taal uit: ‘Vieze vuile kankerhond. Ik zal je doodslaan, mongool, kankermongool!’ Op het moment dat Omtzigt weg probeert te lopen, blokkeert V. hem scheldend de doorgang. Terwijl het Kamerlid even later in een gebouw verderop bijkomt van de schrik, neemt V. een drankje op het terras.

Facebookfoto met wapen

De politierechter windt er geen doekjes om: dit is een serieuze zaak. Het helpt niet dat de verdachte kort na het incident met Omtzigt twee keer op de radar van de politie verscheen. De politie deed een huiszoeking nadat V. op Facebook een foto had geplaatst waarop hij te zien is met een wapen (‘een air shotgun’). Een week geleden werd hij op het politiebureau uitgenodigd voor een waarschuwingsgesprek over dreigend taalgebruik op sociale media. De politierechter: ‘Dat vind ik wel veel achter elkaar.’

De rechter vervolgt zijn zorgen. V. heeft een strafblad: openbare dronkenschap, openlijke geweldpleging, inbraak. Waarom heeft de heer V. een nog openstaande taakstraf niet uitgevoerd? ‘Geen zin in’, mokt de verdachte.

Danny V. schaamt zich over die 20ste augustus, stelt hij. Het had niet mogen gebeuren. Maar zijn scheldwoorden waren niet per se voor Omtzigt bedoeld. ‘Het had iedereen kunnen zijn’. En hij wilde zeker niet bedreigend overkomen. ‘Ik stond de hele tijd met de handen achter mijn rug.’ Bovendien, voegt V.’s advocaat toe: de verdachte was heus niet van plan om de daad bij het woord te voegen, hij was slechts ‘boos en gefrustreerd’.

De officier van justitie is het daar niet mee eens. ‘Als politici niet meer over straat kunnen lopen en niet meer in gesprek kunnen gaan, dan houdt de democratische rechtsstaat op te bestaan.’ Ze eist vier maanden cel, waarvan één voorwaardelijk.

Na een korte pauze komt de politierechter tot een oordeel: V. heeft ‘in vergaande mate de grenzen overschreden’. Toch geeft hij de verdachte een lichtere straf: vier maanden voorwaardelijk. Hij vindt het positief dat V. ‘vanaf het begin openheid van zaken heeft gegeven’ en dat hij op eigen initiatief zijn leven op orde probeert te krijgen. Zo staat hij onder behandeling van een psycholoog en heeft hij net een uitkering geregeld.

De rechter blijft wel zorgen houden over de toekomst, nu V. heeft gezegd demonstraties in Den Haag te blijven bezoeken. ‘Dat is mijn grondrecht’, zegt V.

LEES VERDER

De actievoerders die donderdag politici en agenten belaagden rond het Binnenhof, hebben zich ‘schandalig’ gedragen. Met die woorden sloot Rutte zich aan bij de bezorgde waarschuwingen van collega-politici over de intimiderende sfeer die rond een aantal debatten is komen te hangen. Tweede Kamervoorzitter Arib heeft aangifte gedaan.

De FDF heeft bijgedragen aan een klimaat waarin volksvertegenwoordigers worden belaagd vanwege het simpele feit dat ze politicus zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden