Vier koningsdrama's

Vier koningsdrama's

3 tv-series en 1 tv-film (totaal 567 min.) over het Koningshuis, uitgezonden door de VPRO, 2005-2012

Distributeur: T2 Entertainment

Waar de ruime aandacht van de VPRO voor ons koningshuis vandaan komt? We leren het niet uit de verzamelde koningsdrama's, die met het oog op Beatrix' troonsafstand opnieuw ruim voorradig zijn, zo liet de distributeur weten. De fraai ogende dikke box bevat louter de drama's en verder geen enkele toelichting op beeld of papier. Hoe dan ook maakte de VPRO de afgelopen jaren vier korte series, twee van twee afleveringen (De kroon, uit 2004, en De prins en het meisje, uit 2007) en twee van vier afleveringen (Bernhard, schavuit van Oranje, uit 2010, en Beatrix, Oranje onder vuur, uit 2012).

Inhoudelijk verantwoordelijk waren twee duo's: Peter de Baan (regie) en Ger Beukenkamp (scenario) schreven de oudste twee, over de zaak Zorreguieta sr. en over de relatie tussen Friso en Mabel. Pim van Hoeve en Tomas Ross tekenden voor de laatste, die veel langere perioden bestrijken. Als je dat niet weet, zou je zomaar kunnen denken dat we met één en dezelfde maker van doen hebben, want de vier producties hebben veel gemeen. Ze ontberen filmische ambitie; het is televisiedrama pur sang, met een hoofdrol voor het scenario, waaraan de regie dienend is. En in dat scenario wordt noodzakelijkerwijs vrolijk en volop gespeculeerd over wat er gebeurd is. Zoals de disclaimer voorafgaand aan De kroon stelt: 'Deze tv-film is een dramatische interpretatie van historische gebeurtenissen.' Alsof het ook anders zou kunnen.

Wat het meest opvalt aan de ruim 9 uur drama is, als je het zo bij elkaar ziet, het uitstekende acteren. Alsof het afgesproken is proberen in de vier producties de acteurs níét een natuurgetrouwe kopie van hun personage te spelen. Hoe vrijer ze zich daarin voelen (Fedja van Huet en Halina Reijn als Friso en Mabel in De prins), hoe beter het resultaat is. In Bernhard en in Beatrix wordt er door de hoofdrolspelers getracht uiterlijk meer gelijkenis tot stand te brengen (Willeke van Ammelrooy als Beatrix, Daan Schuurmans en Eric Schneider als Bernhard). Het zijn de mindere vertolkingen. Zij zullen het gezelschapsspel dat deze box extra waarde geeft - wie speelt wie het best? - niet winnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden