Vier kinderen gedood op strand in Gaza

In de Gazastrook zijn vandaag vier kinderen gedood, toen een Israëlisch fregat een granaat afvuurde op een strand. Dat meldden Palestijnse dokters. Daarmee is het totaal aantal doden als gevolg van de Israëlische bombardementen en beschietingen van de Gazastrook op 207 gekomen.

Rook stijgt op na een Israëlische aanval op het strand bij Gaza Stad. Hierbij zijn vier kinderen om het leven gekomen. Beeld afp
Rook stijgt op na een Israëlische aanval op het strand bij Gaza Stad. Hierbij zijn vier kinderen om het leven gekomen.Beeld afp

Israël verhevigde de aanvallen gisteren omdat de beweging Hamas niet mee wilde doen aan een bestand. De gewelddadigheden begonnen na de moord op drie Israëlische tieners en de daaropvolgende ontvoering van en moord op een Palestijnse jongen.

Israël bouwt zijn raketafweersysteem verder uit. Voor de rakettenregen uit de Gazastrook die vorige week begon had Israël zeven zogeheten Iron Dome-batterijen, maar sinds die tijd zijn er al twee bijgekomen. Vandaag maakte het ministerie van Defensie bekend dat er geld beschikbaar is voor nog eens drie batterijen.
Iron Dome schiet met raketten projectielen uit de lucht die op bewoonde gebieden in Israël dreigen terecht te komen. Volgens het Israëlische leger is het systeem zeer effectief. De meeste batterijen zouden zijn betaald met Amerikaans geld.

Door raketbeschietingen uit Gaza is tot op heden één Israëlische dode gevallen.

Op de vlucht
Duizenden Palestijnen in de Gazastrook zijn op de vlucht geslagen, nadat Israël zeker 250.000 mensen in het noorden van het gebied had opgeroepen hun huizen te verlaten. Om de waarschuwing kracht bij te zetten beschoot de Israëlische artillerie vandaag het noorden van de Gazastrook. Ze kunnen niet ver komen: de grenzen met Israël en Egypte zitten potdicht. De autoriteiten in de Gazastrook willen niet dat inwoners gehoor geven aan de waarschuwing, omdat Israël alleen maar 'chaos en verwarring' zou willen stichten.

Oorlogsrecht geschonden
Human Rights Watch stelt dat Israël het oorlogsrecht schendt door civiele gebouwen te bombarderen en burgers te doden. 'Roekeloze aanvallen of aanvallen met opzet die het oorlogsrecht schenden, zijn oorlogsmisdaden', aldus de mensenrechtenorganisatie. Een van de incidenten die HRW heeft onderzocht is het bombardement vorige week op een strandtent bij Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook, waar mensen de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië keken. Negen Palestijnen kwamen om.

Volgens oud-premier Dries van Agt 'faalt' Nederland in 'het beschermen van de meest fundamentele rechten van het Palestijnse volk', terwijl de Grondwet de regering gebiedt de internationale rechtsorde te bevorderen. Van Agt, premier van eind 1977 tot en met 1982, komt al jaren op voor de rechten van de Palestijnen.

Een Palestijns meisje van vier wordt behandeld nadat ze gewond is geraakt bij een Israëlische luchtaanval. Beeld reuters
Een Palestijns meisje van vier wordt behandeld nadat ze gewond is geraakt bij een Israëlische luchtaanval.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden