Vier keer moesten de heren 'oh nee' roepen

ENGELAND IS een eng land voor de Heeren van Oranje. De groep van zeventien Tukkers, gehuld in bespottelijk fel oranje kleding, reist al zes jaar de wereld af om het Nederlands elftal te volgen....

JOHN VOLKERS

Bij de reis naar de beslissingswedstrijd Nederland-Ierland in Liverpool ontdekten de heren dat rechts uitstappen in Engeland zo zijn problemen kent. Als onderweg gestopt werd om de blaas te legen - want er wil met een eigen tapinstallatie aan boord nog wel eens een pilsje door heen gaan - dan werden zij bijna plat gereden door het links rijdende Engelse verkeer.

De bus, een DAF die van top tot bodem oranje gespoten is, werd daarom voorzien van een speciale plasgelegenheid. Voorin, bij de uitstap, is een luik gefabriceerd. Daar wordt de veilige plas gedaan. Lekker aan de kant piesen, toch een van de grote genoegens als een stel kerels met de bus op pad gaat, is er niet meer bij.

Maandag zagen we de Heeren in Bisham Abbey, het trainingskamp van het Engelse elftal. Ze zijn graag waar de camera's zijn. Deze keer waren ze slechts met zijn zevenen. Enkelen waren in Nederland om een door een hartinfarct getroffen heer naar huis te brengen. Voorzitter Ten Thije was ook niet van de partij toen in het trainingskamp van het Engelse elftal aan bondscoach Venables een oranje klomp met een oranje leeuw werd aangeboden.

De leeuw mocht hij aan de maker van het eerste doelpunt geven. 'Dus u heeft een probleem als uw ploeg drie doelpunten maakt', sprak secretaris Hulshof met vette Hollandse ironie. 'Of één speler moet ze alle drie maken', pareerde Venables.

Een dag later beleefden de Heeren de diepste vernedering uit hun loopbaan als bijzondere Oranje-fans. Engeland scoorde vier keer. Vier maal moesten de heren gaan staan, de hoed afnemen en driewerf 'oh nee' roepen. Het twaalfde 'nee' moet hen uit de tenen zijn gekomen. Het is een voorschrift uit het reglement van de vereniging, bedoeld om de beschaving op voetbaltribunes te bevorderen. 'We blijven heren', is hun motto.

John Volkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden