Nieuws Thailand

Vier jongens gered uit Thaise grot, reddingsactie gaat maandag verder

Duikers zijn er zondag in geslaagd vier jongens te redden uit de Thaise grot waar ze meer dan twee weken vastzaten. De reddingsoperatie wordt maandag hervat. Nog acht voetballertjes en hun trainer bevinden zich in de grot waar ze waren overrompeld door snel stijgend water.

Reddingswerkers doen er alles aan om de jongens uit hun benarde positie te bevrijden. Beeld AP

Tot dusverre zijn achttien duikers ingeschakeld, vanaf vandaag zullen dat er aanzienlijk meer zijn, volgens de leider van de operatie, gouverneur Narongsak Osottanakorn van de regio Chiang Ray. Hij houdt er rekening mee dat de reddingsactie enkele dagen kan duren, afhankelijk van de weersomstandigheden. Er wordt hevige regenval verwacht.

Nadat de vier geredde jongens per helikopter en vervolgens in een ambulance naar een ziekenhuis waren gebracht, zei de gouverneur dat de reddingsactie vlotter verliep dan hij verwacht had. In de vroege ochtend, bij het begin van de operatie, had hij gesproken over ‘D-day’ en een ‘race tegen de klok en het water’. Het is volgens de gouverneur ‘moeilijk om te vechten tegen de krachten van de natuur’.

De Belg Ben Reymenants, een van de dertien buitenlandse duikers die aan de operatie deelnemen, sprak over ‘een heel zware onderneming’. De jongens moeten een parcours afleggen van zo’n 4 kilometer over hellingen, door gangen van nog geen halve meter breed, en delen van het grottencomplex die onder water staan of bedekt worden door dikke modderlagen. De vier jongens die zondag wisten te ontkomen aan hun benarde situatie werden ieder begeleid door twee duikers. Zelf konden ze niet of nauwelijks zwemmen. ‘Zelfs voor de meest ervaren duikers is het nogal gevaarlijk’, zei een ander lid van het reddingsteam.

Voordat de reddingsactie hervat wordt, moeten duikers zuurstoftanks brengen naar de rest van de groep in de grot. Een Nederlands bedrijf dat pompinstallaties wilde leveren, kreeg zondag van de Thaise autoriteiten te horen dat die niet nodig zijn. Volgens hen is er al veel water weggepompt.

Het is niet bekend hoe de vier jongens die gered werden eraan toe zijn. Een medewerker van het ziekenhuis zei zich wel zorgen te maken; tientallen artsen staan klaar om hulp te bieden als de achterblijvers er ook in slagen de bewoonde wereld te bereiken.

De twaalf voetballertjes, in de leeftijd van 11 tot 16, en hun 25-jarige trainer kwamen op 23 juni vast te zitten in de grot, nadat ze waren ingesloten door water. Pas negen dagen later ontdekten twee Britse duikers hun verblijfplaats en kon vastgesteld worden dat iedereen nog in leven was. Daarna werden mogelijke vluchtroutes onderzocht. Een duiker van de Thaise marine kwam om het leven toen hij zuurstoftanks naar de groep wilde brengen.

Het laatste levensteken dateerde van dit weekeinde, toen brieven van de voetballertjes aan hun ouders werden gepubliceerd door de Thaise autoriteiten. Ze maken het naar omstandigheden redelijk goed, zo bleek uit de brieven die door reddingswerkers uit de grot waren gehaald. ‘Maak je geen zorgen, we zijn sterk’, schreef een van de jongens. Hij vroeg zijn leraar hem ‘niet te veel huiswerk’ te geven als hij weer terug zou zijn in zijn dorp, op enkele kilometers van de plek des onheils.

Ouders reageerden opgelucht, zoals de vader van de jongste voetballer, de 11-jarige Chanin Viboonrunruang, die schreef dat hij trek had in geroosterde kip. ‘Ik had gedacht dat mijn zoon uitgeput zou zijn’.

Dorpelingen gingen de afgelopen dagen met voedsel naar het grottencomplex waar zich medische teams, technici, duikers en journalisten verzamelden – in totaal vele honderden mensen. Voor ouders en andere familieleden was een apart tentenkamp ingericht, om hun privacy te waarborgen.

Ook de trainer van de jongens, Ekkapol Chantawong, had zich per brief tot de ouders gewend. ‘Iedereen is er goed aan toe. Ik beloof dat ik goed voor de kinderen zal zorgen’, schreef hij eind vorige week. Hij bood zijn excuses aan omdat hij de jongens in een gevaarlijke situatie had gebracht. Maar de ouders nemen het hem niet kwalijk, zo bleek uit hun reacties. ‘Ze maar tegen coach Ake dat hij zich niet te veel zorgen moet maken. We zijn niet boos op hem’.

Op sociale media worden de voetballertjes bedolven onder medeleven, en de reddingswerkers (deels vrijwilligers uit binnen-en buitenland) onder waardering. Gelet op de wereldwijde aandacht liet de Thaise overheid weten de grotten, nabij de grens met Myanmar, te willen aanprijzen als een toeristische attractie. ‘Maar iedereen weet nu dat je niet naar binnen moet gaan tijdens het regenseizoen’, zei een buurtbewoner, Koywilai Promwijit.

De eerste beelden van de jongens toen ze net waren gevonden. Beeld AP
Fietsen grot Tham Luang. Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden