'Vier jaar voor niks naar school gegaan'

Oplopende werkloosheid drijft jongeren naar het CWI, het voormalige Arbeidsbureau. Als het echt m willen ze wel terug naar school gaan....

De 22-jarige Abdel Aeskour veert op om over zijn computer heen te kijken. Hij heeft nog een afspraak met iemand van het CWI-kantoor in Amsterdam-Oost, waar werklozen terecht kunnen voor het vinden van een baan. Aeskour spit daarvoor de CWI-databank door, zet vrienden en vriendinnen in en staat bij een uitzendbureau ingeschreven.

Drie jaar werkte Aeskour in een supermarkt. In de winkel, achter de kassa, eigenlijk deed hij van alles. Maar vorige maand stond hij ineens op straat.

Aeskour is niet de enige jongere die werk zoekt. Mede daarom presenteerde het CWI deze week een internetsite die gericht is op jongeren. De site geeft antwoord op praktische vragen als hoe een cv eruit ziet, wat je kan verwachten bij een sollicitatie en hoe je jezelf verkoopt.

Naast de jongerensite heeft het kantoor in Amsterdam-Oost een jongerenloket. 'Er staan meer dan vijfhonderd jongeren bij ons ingeschreven', vertelt teamconator Riekie van Rijssen. 'Per week voeren we hier zo'n dertig tot veertig nieuwe gesprekken met jongeren.' Rijssen merkt dat het aantal nieuwe gesprekken de afgelopen tijd licht stijgt.

Bijna alle computers in de felverlichte ruimte zijn bezet. Onder het lage plafond lopen grote stalen verwarmingsbuizen, in het midden staan ronde tafels op barhoogte met computers. Daar bekijken werklozen vacatures. Achter in het kantoor hangen nog meer personeelsannonces. Wie een beetje ervaring heeft als chauffeur, verkoper of kamermeisje kan zo aan de slag.

Aeskour wil wel. Een baan als chauffeur of in de beveiliging, dat zoekt hij. Maar de gevraagde ervaring ontbreekt. De mbo-opleiding Detailhandel waar hij mee stopte, sluit niet aan. Misschien gaat hij wel terug naar school, maar eigenlijk heeft Aeskour nog geen idee wat hij wil doen.

Priscilla Breinberg weet wel wat ze wil, nu tenminste. De 19-jarige rondde de vmbo-Verzorging al in 2001 af, maar sindsdien werkte ze vooral in de horeca. Ze zoekt nu een maand naar werk. Breinberg wil kokkin worden. 'Ik ben vier jaar voor niks naar school gegaan. Ik kwam er pas tijdens mijn stage in het derde jaar achter dat ik verzorging niet leuk vind.' Als het echt m gaat Breinberg wel terug naar school, 'maar liever niet'.

Ook Samantha Zwaaneveld (18) deed de afgelopen twee jaar niks met haar diploma mavo-Administratief. Ze werkte in de thuiszorg en bij winkels. Sinds vorige maand staat ze op straat. Vandaag heeft ze een gesprek gehad met een jongerenadviseur van het CWI. Goede hulp, vindt Breinberg. 'Je krijgt handige tips over hoe je moet solliciteren en waar je allemaal aan moet denken.'

Breinberg denkt binnen een paar maanden wel weer iets te vinden. 'Misschien zelfs eerder, want ik kijk in de krant en op internet. En ik stap ook gewoon winkels binnen om te vragen of ze nog iemand zoeken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden