Columnjoy delima

Vier jaar seks, één orgasme, Joy weet nu hoe het kon gebeuren

Joy Delima Beeld
Joy Delima

Door seks als een geheim te behandelen, blijven veel jonge mensen onnodig onzeker. Actrice Joy Delima (26) schrijft erover in klare taal. Deze week: voelen.

Joy Delima

Laatst realiseerde ik me dat ik in de afgelopen vier jaar één orgasme heb gehad door seks met een ander. Vier jaar waarin ik toch echt meer dan één keer seks heb gehad. Vier jaar waarvan ik er zelfs twee in een vaste relatie zat.

Sinds ik aan seks met anderen ben begonnen is klaarkomen nooit vanzelfsprekend geweest. Het duurde altijd minimaal een halfuur à drie kwartier, ik moest me volledig kunnen ontspannen en vertrouwd voelen, geloven dat de ander het niet te lang vond duren én dat de ander het ook echt wilde. Dat lukte in relaties soms nog wel, maar toen ik single werd, bleek het vrijwel onmogelijk om iemand te vinden die aan die basiscriteria voldeed. Klaarkomen deed ik maar als ik masturbeerde. En zo werd mijn seksleven er een zonder orgasmes.
Iets in mij had zich daarbij neergelegd. Seks werd eerder een hunkering naar fysiek contact. Naar aanraking en vulling, naar verrast worden door een onverwachte beweging. Maar een orgasme was nooit meer het resultaat van seks met zijn tweeën. Dat kwam daar eigenlijk compleet los van te staan.

Seks begon steeds meer plaats te vinden in mijn hoofd in plaats van in mijn lijf, en waar ik vroeger tijdens het beffen nog duidelijk voelde dat er ergens in een donkere hoek een orgasme verscholen lag, begon ik minder en minder te voelen. Ik compenseerde dat gebrek aan gevoel door mijn bedpartners te dirigeren. Kort voorspel, klaarkomen lukte toch niet, het moest ‘harder’. Soms zag ik het ongemak in hun ogen, omdat ze van me hielden en mijn drang naar pijn niet snapten, niet wilden snappen. Maar ik bleef het vragen. Want ik werd wel geil als iemand me pijn deed, maar niet als iemand me liefhad. Liefde en zachte aanrakingen betekenden dat ik moest voelen en dat durfde ik niet meer, uit angst om niets te voelen.

Toen kreeg ik een vibrator voor kerst van een vriendje en bereikte ik binnen een minuut een orgasme. En toen nog een. En nog een. En nog een. Een echt kerstwonder.

Ineens had ik een seksleven dat ik voorheen nooit voor mogelijk hield, want van de ene op de andere dag was ik zo’n vrouw geworden die altijd kon klaarkomen tijdens de seks. Maar na een paar weken waarin ik tijdens elke vrijpartij om die vibrator vroeg begon ik me bezwaard te voelen. Ineens besefte ik dat ik misschien te schaamteloos was geweest in het uiten van mijn verlangen naar de vibrator. Voorspel was leuk voor erbij, maar ik wilde gewoon de hele tijd klaarkomen. Even ervoer ik hoe seks voor mannen kan zijn. Dat seks een garantie is op een orgasme. Maar mijn vriendje initieerde het gebruik van de vibrator ineens niet meer en elke keer als ik het voorstelde, dacht ik teleurstelling te bespeuren op zijn gezicht.

Dus toen gebruikten we ’m niet meer. En terwijl ik weer probeerde te voelen en zocht naar waar dat orgasme verscholen lag, ging hij ‘harder’. Zoals ik altijd wilde. Maar toen moest ik ineens huilen. Hij schrikken, ik harder janken. Een ongemakkelijke stijve piemel en snottebellen. Ik wilde niet meer harder, ik wilde geil kunnen worden van liefde.

Ik ben er alsnog niet mee gestopt, met dat ‘harder’. En ik grijp nog steeds liever naar een vibrator. Ook roep ik overal dat ik moeilijk klaarkom, want dat houdt de poging op afstand. Ik heb in de afgelopen vier jaar één orgasme gehad door seks met een ander, omdat ik maar één keer heb durven voelen.

joy.delima@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden