Vier jaar na aanslagen Breivik weer kamp op Utøya

Vier jaar na de bloedige aanslag op het eiland Utøya houdt de jongerenorganisatie van de Noorse sociaal-democratische partij daar voor het eerst weer een zomerkamp. Er worden van vrijdag tot zondag meer dan duizend deelnemers verwacht, meer dan ooit tevoren.

De voormalige premier Jens Stoltenberg gisteren op Utøya. Beeld reuters

Op 22 juli 2011 richtte Anders Breivik tijdens een jeugdkamp van de partij op het eiland een bloedbad aan. 69 meest jonge mensen kwamen om nadat de Noorse extremist eerder al een bom had laten ontploffen bij het regeringscentrum in Oslo.

De jongerenorganisatie beseft dat de bijeenkomst omstreden is en de meningen erover verdeeld zijn. 'Maar we laten ons deze plek niet ontnemen.' Dat zoveel mensen zich hebben ingeschreven ziet de jongerenorganisatie als een bevestiging dat ze een juiste keuze heeft gemaakt. De Noorse Arbeiderspartij houdt al sinds 1950 zomerkampen op Utøya.

'Het is een beetje vreemd om na vier jaar terug te keren naar het eiland', zei de 23-jarige William Reinemo. 'Maar we moeten nieuwe herinneringen maken.'

Sinds de aanslag is er houten nieuwbouw gekomen. De cafetaria waar veel mensen werden vermoord moet een leercentrum worden. Op een open plek hangt een stalen ring waarin de namen van de slachtoffers zijn gegraveerd en waar men kan rouwen.

Na de bloedige terreuractie is het tijd voor een terugkeer en een 'mooie tijd' met vrienden, zei Sverre Outhouse, die de slachting vier jaar geleden overleefde.

De jeugdorganisatie ziet het als een uitdaging om van deze plek vol verschrikkelijke herinneringen weer een oord van de vrede te maken. 'We hopen dat Utøya een wereldwijd symbool van tolerantie en vrede wordt,' zei de projectmanager voor het eiland, Jørgen Frydnes, woensdag.

Komend weekeind houden de voormalige premiers Jens Stoltenberg en Gro Harlem Brundtland en het hoofd van de Arbeiderspartij Jonas Gahr Store toespraken voor de jongeren.

Bij de aanslagen op het eiland in het Tyrifjord en de aanslag in Oslo kwamen 77 mensen om. Rechts-extremist Breivik zit een celstraf van 21 jaar uit.

Reddingswerkers evacueren jongeren na de aanslag van Anders Breivik op het eiland Utøya. Beeld afp
Anders Breivik (L) in 2012 met zijn advocaat Tord Jordet in de rechtbank in Oslo. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.