Vier jaar geëist tegen rechter wegens incest

De officier van justitie in Almelo heeft donderdag vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 51-jarige kantonrechter uit dezelfde stad, die terecht staat wegens incest....

MAC VAN DINTHER

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

ALMELO

De zaak kwam aan het rollen toen een zestienjarige dochter van de man, die kantonrechter is in Almelo, in april dit jaar aangifte deed van verkrachting door haar vader. Daarop deden ook drie andere dochters aangifte van incest en seksueel misbruik in hun jeugd.

Het huwelijk tussen de man en zijn vrouw, die rechter is in Almelo, liep in 1985 stuk. De kinderen, vier meisjes en een jongen, vertelden dat hun ouders veel en vaak ruzie maakten. In 1986 werd de scheiding officieel uitgesproken. De twee oudste dochters gingen bij de moeder wonen, de zoon bij zijn vader. De twee jongste dochters, een tweeling, woonden de helft van de week bij hun vader en de andere helft bij hun moeder.

De kinderen omschrijven hun vader als agressief, als iemand die gauw kwaad wordt en altijd gelijk wil hebben. Vrienden en vriendinnen vertelden dat de meisjes bang waren voor hun vader, die bij vrienden en buren bekend stond als een rechtlijnige, maar toegewijde vader.

Drie meisjes hebben gezegd dat ze door hun vader werden betast als ze met hem onder de douche stonden. Dat zou ook gebeurd zijn op andere plekken in huis en een keer op een camping in Frankrijk.

Een van de meisjes verklaarde dat hij haar meermalen heeft verkracht toen ze tussen de vijf en de tien jaar was. De beschuldigingen houden op na 1987. Pas met Kerstmis 1994 zou er weer sprake zijn geweest van een verkrachting, die de zaak aan de gang heeft gebracht.

De verdachte erkende dat hij misschien wel dominant is. 'Maar dat ik agressief ben, is fantasie. Dat heb ik niet nodig.' Een van de meisjes heeft verklaard dat haar vader haar op zijn studeerkamer heeft misbruikt. Maar dat kon niet, verklaarde de verdachte. Hij had er een hekel aan als ze hem op zijn studeerkamer stoorden. 'Dat ze in de tuin speelden, was al rumoerig genoeg.'

De verdachte kantonrechter noemde alle beschuldigingen onzin en uit de duim gezogen. 'Dat soort seksuele handelingen komt niet in me op. Kinderen zijn er voor Lego en Puk met de petteflet, niet voor sex.' Volgens hem hebben zijn vier dochters een komplot gesmeed om hem een hak te zetten. Zijn twee oudste dochters, met wie hij voortdurend overhoop lag, zouden de boel hebben opgestookt.

'Ze hadden gigantisch de schurft aan me. Ik denk dat ze hebben gedacht: hoe steken we die kerel een stok tussen de benen.' Met zijn jongste dochter, die uiteindelijk als eerste aangifte deed, had hij lang de beste relatie. Maar zij kon volgens hem niet goed opschieten met zijn nieuwe vrouw en heeft daarvoor wraak genomen.

Rechtbankpresident J. van Staveren verklaarde dat ze wel vaker familieruzies meemaakt. 'Maar dat leidt niet vaak tot zulke ernstige beschuldigingen.' Officier van justitie R. van Heck wilde niets weten van een complot. Ze argumenteerde dat de dochters helemaal niet zo'n hechte band met elkaar hebben. De op een na oudste dochter wil nauwelijks contact met de familie. 'En dan ineens meedoen aan een complot? Dat lijkt me sterk.' Volgens de officier vertonen alle meisjes symptomen van incestslachtoffers. Ze hebben leermoeilijkheden, slikken pillen, lijden aan nachtmerries, en hebben een 'verwrongen kijk' op mannen.

Dat verhalen niet altijd kloppen, noemde ze typisch voor verdringing door incestslachtoffers, net als kleine details zoals geuren en een liedje die ze wel weer hebben onthouden. Dat de kantonrechter niet voldoet aan het stereotiepe beeld van een dader, doet volgens haar aan de verklaringen niets af.

'Verdachte heeft zijn dochters puur voor zijn eigen genot misbruikt en daarbij onherstelbare schade aangericht', concludeerde ze. Vandaag komt de verdediging aan het woord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden