Vier jaar dood in bed, maar wel met rust gelaten

GRONINGEN Een 50-jarige man uit het Friese Minnertsga heeft vier jaar dood in zijn woning gelegen, terwijl zijn twee broers en twee zussen in hetzelfde huis woonden....

Van onze medewerkster Karin Sitalsing

De broers (61 en 67 jaar) en zussen (44 en 71) hebben aangegeven hun broer voor het laatst gesproken te hebben in het voorjaar van 2006. Toen voelde hij zich niet zo lekker en vertrok naar zijn kamer, met de mededeling dat hij met rust gelaten wilde worden. Dat hebben zijn broers en zussen gerespecteerd.

De resten van de man werden deze week gevonden in zijn slaapkamer op de vliering van de gezamenlijke woning. De woningstichting meldde de familie dat ze zou langskomen voor een inspectiebezoek. Er moest onderhoud aan de woning worden gepleegd.

Een van de broers besloot zijn belofte te schenden en toch maar even poolshoogte te nemen. Hij vond zijn broer, liggend op bed. Vermoedelijk is de man in het voorjaar van 2006 overleden, niet lang nadat hij naar zijn slaapkamer was gegaan.

Volgens de politie is het gezin ‘sociaal zwak’ en leidde het een teruggetrokken leven zonder contact met de buitenwereld. Daarom heeft ook niemand de man gemist, en hebben buren niet aan de bel getrokken. De gezinsleden zelf zouden niet geweten hebben wat te doen.

Het stoffelijk overschot van de man is meegenomen. Er zal sectie op worden verricht om de doodsoorzaak te achterhalen.

De politie gaat niet uit van een misdrijf. Als er sprake was van bewuste nalatigheid, zou dat vermoedelijk wel zo zijn. Maar in dit geval is het waarschijnlijk niet bij de broers en zussen opgekomen dat de man overleden kon zijn, vermoedt een woordvoerder van politie.

Volgens de burgemeester van de gemeente het Bildt, waaronder Minnertsga valt, was de man niet bekend bij de hulpverleners. Wel zou hij er ‘een uitkeringsrelatie’ met het UWV hebben bestaan.

Volgens de Leeuwarder Courant hebben de broers en zussen hun eigen geloof en houden ze twee keer per week een kerkdienst in hun woning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden