Vier jaar cel voor terroristische aanslag op moskee Enschede

De vijf Enschedese mannen die in februari een poging tot brandstichting deden bij een moskee, zijn veroordeeld voor terrorisme. Het is voor het eerst dat de rechter geweld tegen een moskee zo zwaar opneemt.

De bewuste moskee in Enschede. Beeld ANP
De bewuste moskee in Enschede.Beeld ANP

'Door op deze wijze hun rechts-extremistische en racistische gedachtengoed uit te dragen, hebben zij een grote angst teweeg gebracht', schrijft de rechtbank Overijssel in de uitspraak. 'Zowel bij de moskeegangers te Enschede in het bijzonder als bij de Nederlandse moslimgemeenschap in het algemeen.'

Bij een soortgelijk geval in 2008, waar vier Haarlemse jongeren uit racistische motieven brandbommen naar een moskee gooiden, repte het Openbaar Ministerie nog niet van terrorisme. In die zaak vielen de straffen ook beduidend lager uit: waar de Haarlemse jongeren veroordeeld werden tot taakstraffen en maximaal tien maanden cel, daar zijn de Enschedese mannen veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk.

'Helder oordeel', twitterde Nicole Borgers van de Nationale Politie en landelijk programmadirecteur contra-terrorisme, extremisme en radicalisering. 'Op deze wijze rechts-extremistisch en racistisch gedachtegoed uitdragen brengt grote angst teweeg.'

Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch beschouwt de veroordeling voor terrorisme als het enige juiste. 'Dit is niet alleen aanslag op een moskee in Enschede, het is een aanslag op iedere andere moskee, op de hele islamitische geloofsgemeenschap.'

Molotovcocktails

Het Enschedese vijftal zou geradicaliseerd zijn door de vluchtelingencrisis. Hun moslimhaat botvierden ze eind februari door molotovcocktails te gooien naar een moskee waar op dat moment tientallen mensen aanwezig waren, onder wie enkele kinderen. Het vuur kon snel geblust worden.

Volgens sociaal-wetenschapper Ineke van der Valk, die onderzoek deed naar islamofobie, heeft geweld tegen moskeeën veel te lang kunnen passeren. Uit haar werk heeft ze geleerd dat politie en politici de gewelddadigheden vaak depolitiseren en als vandalisme afdoen.

'In het verleden werden geweldsdelicten tegen moskeeën nauwelijks vervolgd', zegt Van der Valk. 'Dat kwam deels omdat er van de daders geen spoor was, maar ook omdat het niet heel erg serieus werd genomen.'

Lees ook

Dat de verdachten van een poging tot brandstichting bij een Enschedese moskee extreem-rechtse ideeën hebben, staat buiten kijf. Maar zijn het 'stomme boeren' of terroristen? (+)

Straffeloosheid

Daar lijkt een kentering in gekomen. Nederlandse moslims zijn grotere aandacht gaan vragen voor het geweld dat hun gebedshuizen hebben te verduren en de straffeloosheid waarmee dat gepaard lijkt te gaan.

Zo ontvingen in maart meerdere moskeeën een dreigbrief. Daarop belegden moslimsorganisaties een gesprek met minister Lodewijk Asscher en Dick Schoof, de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Uit dat gesprek rolde onder meer de vraag van Dick Schoof aan gemeenten om islamitische gebedshuizen goed in de gaten te houden.

'Deze veroordeling voor terrorisme is de eerste keer dat het geweld tegen een moskee zo zwaar wordt opgenomen', zegt Van der Valk. 'Hopelijk zal het preventief werken. De veroordeling voor terrorisme ligt beduidend hoger dan voor vandalisme.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden