Vier jaar cel voor Rotterdammer die terreuraanslag voorbereidde

A. had liever geen mede-moslims als slachtoffer: 'Dan kies ik liever toch die Hollanders.'

De 31-jarige Rotterdammer Jaouad A. is donderdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Vorig jaar december trof de politie in de bergruimte van A.'s woning een kalasjnikov aan met pantserdoorborende munitie en een aanzienlijke hoeveelheid illegaal vuurwerk. De vondst werd gedaan na een tip van de AIVD.

De kalasjnikov die in beslag genomen is in de bergruimte van Jaouad A. Beeld Openbaar Ministerie

Twee weken geleden eiste Justitie nog acht jaar cel tegen A. 'Met de arrestatie van deze verdachte is veel kwaad voorkomen', betoogde de officier van justitie. 'Hij had een groot aantal slachtoffers kunnen maken.'

Ook de rechtbank concludeert dat A. van plan was een aanslag te plegen. A. zou 'actief zoeken naar, verschaffen en voorhanden hebben van informatie over het radicale, extremistische gedachtegoed van de gewapende jihadstrijd.'

Naast het wapen en het vuurwerk werd, op laptops en telefoons van A., een ruime hoeveelheid video- en fotomateriaal van jihadistische signatuur gevonden.

Jimmy F.

Ander belastend materiaal is een door de AIVD afgeluisterd groepsgesprek. Daarin oppert A. de mogelijkheid van een aanslag op de Turkse ambassade in Rotterdam. 'Op 500 meter lopen bij mij vandaan zit de Turkse ambassade. Je kunt er schieten of iets naar binnen gooien.' Uiteindelijk zegt A. liever geen mede-moslims als slachtoffer van een aanslag te willen. 'Dan kies ik liever toch die Hollanders.'

Brisant in de zaak is de rol van Jimmy F., een 22-jarige hbo-student. In augustus werd F. gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag op een popconcert in Rotterdam. Later bleek F. een online-terroristenjager, die zich op het internet uitgaf voor een terrorist om het vertrouwen te winnen - en uiteindelijk informatie - van werkelijke terroristen. Een van F.'s vangsten is Jaouad A., met wie hij onlinegesprekken voerde. Nadat F. had geconstateerd dat A. een direct gevaar vormde, tipte hij de AIVD.

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak.


Lees meer over de arrestatie van Jimmy F.

Vorig jaar december werden in de bergruimte van A.'s woning een kalasjnikov met pantserdoorborende munitie en een aanzienlijke hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen. De vondst werd gedaan na een tip van de AIVD.

Op jihadisten jagen om aanslagen te voorkomen, dát wilde de Brabantse student die nu zelf gevangen zit in verband met terrorisme. Zegt de omgeving van Jimmy F. Lees hier hoe een uit de hand gelopen hobby Jimmy F. in de cel deed belanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.