Vier jaar cel voor misbruik van drie dochters

Voor het misbruiken van zijn drie dochters heeft de rechtbank een 54-jarige man uit het Drentse Koekange dinsdag veroordeeld tot 4 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij misbruikte zijn dochters, die inmiddels 26, 21 en 14 jaar oud zijn, tussen 1997 en 2009, meerdere keren per week.

Redactie

Aan twee dochters moet de man 18.000 euro schadevergoeding betalen. Uit psychisch onderzoek bleek dat de inwoner van Koekange lijdt aan een pedofiele stoornis. Hij is door deskundigen licht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Tijdens zijn 3 jaar durende proeftijd moet de man zich psychiatrisch laten behandelen.

De rechtbank noemde het misbruik op basis van de verklaringen van de slachtoffers 'buitengewoon ingrijpend'. Op verzoek van de dochters werd het misbruik tijdens de rechtszaak niet inhoudelijk besproken. De man bekende volledig en zei schoon schip te willen maken. 'De gevolgen zijn nog erger dan ik ooit heb gehoord en het raakt me heel diep', zei hij na het horen van de slachtofferverklaringen.

Zijn dochters waren vaak bang en sloten zich dan op op een zolderkamer of in de badkamer, zodat hun vader niet bij hen kon komen. De twee jongsten hebben inmiddels psychische problemen. Eén lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Ze had door het misbruik regelmatig zelfmoordgedachten en verwondde zichzelf.

In 2005 beloofde de man zijn dochters dat hij zou stoppen. Volgens de jongste dochter ging het misbruik met haar en haar 21-jarige zus daarna toch door en stopte het pas toen hij in 2009 het gezin verliet. Vorig jaar biechtte het jongste slachtoffer pas aan haar zussen op dat zij ook jarenlang was misbruikt. Daarop besloten ze aangifte te doen. Sindsdien zit de man vast.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 2 weken geleden 6 jaar cel. Het OM vond dat er in verband met de ernst van de feiten geen ruimte was voor een behandeling. De rechtbank is, net als deskundigen, van oordeel dat die psychische hulp voor de man uit Koekange wel nodig is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden