Vier jaar cel geëist tegen dealer Amsterdamse nepcocaïne

Het is zeer teleurstellend, geeft officier van justitie Eveline Smit dinsdag direct toe. Ofwel het Openbaar Ministerie (OM) heeft te weinig bewijs gevonden dat Flip S. drie Britse toeristen de dood in hielp door ze heroïne als cocaïne te verkopen. Of degene die er wel voor verantwoordelijk is loopt nog steeds vrij rond. Daar zullen we nooit achter komen.

De gemeente waarschuwde toeristen met speciale borden.Beeld ANP

S. stond wel terecht voor 'meervoudige doodslag' op de drie jongens. Net als voor het verkopen van witte heroïne aan vier andere toeristen. Maar voor die beschuldigingen is te weinig bewijs, concludeert de officier. Wat overblijft, is een bijna fatale deal met drie Denen.

Teleurstellend is dat inderdaad. Zeker na het horen van de verklaring die de moeder van een van de Britse slachtoffers dinsdag in de rechtszaal voorleest. Zowel de moeder als de beëdigde tolk huilt als ze vertellen over de levenslustige automonteur 'Bradley', die zijn 21ste verjaardag met twee vrienden zou vieren in 'Europe's party city'. Dagenlang hoorden de families niks van de jongens, totdat ze het hotel belden. Bradley en zijn vrienden bleken al dagen eerder dood gevonden te zijn.

Amsterdam is in 2014 en begin 2015 in de ban van 'de coke killer', die witte heroïne verkoopt als cocaïne. Vreemd, omdat heroïne veel duurder is. Maar vooral levensgevaarlijk: een portie heroïne in de dosis die gangbaar is voor coke kan een ademstilstand veroorzaken. Zeker tien toeristen overkomt het, van wie er dus drie overlijden.

Amsterdam en witte heroine

Hoe ging Amsterdam de drugscrisis te lijf? Lees de reconstructie uit april 2015 van verslaggever Harmen Bockma.

Niet herkend

In april is er dan verdachte Flip S., die zichzelf aangeeft nadat Opsporing verzocht beelden heeft getoond waarop te zien is dat hij drie Denen het spul verkoopt dat hun later bijna fataal wordt. Geëmotioneerd verklaart S. bij zijn aangifte: 'Ik ben degene die ervoor gezorgd heeft dat er drie toeristen dood zijn gegaan. Ik heb aan hen die drugs verkocht.' En later: 'Ik kan hier niet meer mee leven. Ik heb het nog een klein tijdje voor mij gehouden omdat ik heb geprobeerd die twee gasten die mij die drugs hebben verkocht te vinden.'

Na die eerste aangifte zegt de 43-jarige S. - die eerder is veroordeeld voor straatdealen - dat hij met die 'drie toeristen die dood zijn gegaan' de Denen bedoelde. En dat hij verder niemand drugs heeft verkocht. Over 'die twee gasten' wil hij alleen nog kwijt dat een van de twee 'Rasta' heet. Het OM noemt het dinsdag 'echt onbegrijpelijk' dat S. niet meewerkt aan het onderzoek naar de dealers van de valse cocaïne. 'Zo laat hij het risico bestaan dat het spul nog steeds ergens aanwezig is.' De officier laat ook niet onvermeld dat er geen ongelukken met witte heroïne zijn geweest sinds S. vastzit. Maar uiteindelijk komt de officier dus tot de conclusie dat er geen sluitend bewijs is in andere zaken dan die van de Denen. Sterker: S. is bij verscheidene confrontaties niet herkend door slachtoffers. Dat is dus ontlastend.

'Gewaardeerde stagiair'

De zaak met de Denen is op zich nog steeds zeer ernstig, vindt het OM. S. heeft bewust het risico op een dodelijke deal genomen, is de redenering. 'Omdat hij wist dat er witte heroïne als coke circuleerde en hij zijn spul toch verkocht zonder het eerst te testen.' Dat is dus een poging tot doodstraf, waar vier jaar straf op moet volgen, vindt justitie.

S.'s advocaat Gerald Roethof wil daar niets van weten. Zijn 'zeer gewaardeerde stagiair' heeft voor hem uitgezocht dat 'uit internationaal onderzoek blijkt dat er in Amsterdam dagelijks een kilo cocaïne in de neuzen van Amsterdammers en toeristen verdwijnt'. Dan is de kans dat zijn cliënt toevallig bij zijn dealer heroïne koopt, dus heel klein.

S. zegt in zijn slotwoord dat hij het betreurt dat de Denen er niet zijn en dat hij de moeder van Bradley 'dapper' vindt dat ze 'haar verhaaltje kwam doen'. De Britse vrouw en haar tolk hebben hun tranen dan alweer onder controle en horen het gelaten aan. 'We hielden er rekening mee dat het OM vrijspraak zou eisen', zegt advocaat Eva Vlug namens de moeder. 'Daar is ze nu ook niet teleurgesteld over. Ze wilde vooral hier spreken om vergelijkbare ongelukken in de toekomst te voorkomen.'

De rechtbank doet uitspraak op 23 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden