Vier grote steden gaan investeren voor 23.000 banen

Het kabinet zal samen met de vier grote steden tot het jaar 2000 negenhonderd miljoen gulden investeren om de bedrijvigheid de stimuleren....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Staatssecretaris Van Dok zei dat gisteren tijdens een symposium in Amsterdam. Het kabinet zal binnenkort een actieplan presenteren, waarin de plannen worden uitgewerkt. Het actieplan is het resultaat van het convenant dat het kabinet vorig jaar heeft afgesloten met de besturen van de grote steden.

Het bedrag van negenhonderd miljoen gulden wordt deels door de vier steden en deels door het rijk opgebracht. De onderlinge verdeling staat nog niet vast, maar een aantal departementen zal bijdragen. Doel van de investeringen is de positie van de grote gemeenten als plaats voor bedrijfsvestigingen te verbeteren.

De laatste jaren verloor de grote stad wat betreft het investeringsklimaat veel terrein op de randgemeente. In de periode 1987-'94 steeg het aantal banen in Nederland met 13 procent, maar de grote steden profiteerden nauwelijks van deze groei. Daar groeide de werkgelegenheid met slechts 3 procent, in de regio's daaromheen met 26 procent.

Zo zal er in de steden 235 hectare bedrijventerrein en 225 duizend vierkante meter bedrijfsvloer bij moeten komen en zal 575 hectare bedrijventerrein nieuw leven worden ingeblazen. Naast de 23 duizend nieuwe banen die dat moet opleveren zullen 13 duizend banen behouden kunnen blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden