Vier gestolen doeken Westfries Museum teruggevonden in Oekraïne

Vier van de 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn zijn gestolen, zijn teruggevonden in Oekraïne. Dit heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in Kiev.

Bert Lanting
(VLNR) Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, Arthur Brand, specialist in kunstcriminaliteit en Yvonne van Mastrigt, burgemeester van Hoorn, geven in december vorig jaar uitleg tijdens een persconferentie over de in 2005 gestolen kunst uit het museum. Beeld anp
(VLNR) Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, Arthur Brand, specialist in kunstcriminaliteit en Yvonne van Mastrigt, burgemeester van Hoorn, geven in december vorig jaar uitleg tijdens een persconferentie over de in 2005 gestolen kunst uit het museum.Beeld anp

Volgens roofkunstjager Arthur Brand, die door het museum was ingehuurd om te proberen de doeken op te sporen, gaat het om de belangrijkste stukken uit de gestolen 17e eeuwse collectie. Het zou gaan om de 'Boerenbruiloft' van Hendrick Boogaert, 'Keukenstuk' van Floris van Schooten, 'De Terugkeer van Jephta' en 'Vrouw Wereld', beide van Jacob Waben. Brand zei 'heel blij' te zijn met het nieuws dat een deel van de doeken is teruggevonden. 'Maar de zoektocht gaat uiteraard door'.

Op de persconferentie vertelde het hoofd van de Oekraïense geheime dienst SBOe, Vasili Gritsak, dat zijn dienst begin maart al een van de geroofde stukken in handen kreeg. Begin deze maand, enkele dagen voor het referendum in Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne, wist de SBOe nog een van de schilderijen te pakken te krijgen.

'Stelt u zich voor wat een troef wij in handen hadden, die we hadden kunnen uitspelen', zei Gritsak, doelend op het referendum. Toch besloot de regering volgens hem het nieuws nog achter te houden.

Reconstructie

Met grof geweld wordt het Westfries Museum beroofd van zijn belangrijkste werken. Tien jaar blijft het stil. Dan biedt een Oekraïens gevechtsbataljon de collectie aan en reist expert Arthur Brand af naar Kiev. Reconstructie van een schimmig steekspel (+).

Internet

Het is nog niet duidelijk waar de schilderijen zijn teruggevonden. Vorig jaar doken berichten op dat de doeken in handen waren van een Oekraïens vrijwilligersbataljon, dat de schilderijen zou hebben gevonden in een villa in het door de rebellen bezette oosten van Oekraïne. Op verzoek van het Westfries Museum onderhandelde Brand met Boris Hoemenjoek, een nationalistische dichter die zich als contactman voor het bataljon presenteerde. Maar de onderhandelingen liepen op niets uit, omdat Hoemenjoek miljoenen euro's voor de doeken vroeg. Later ontkende hij dat hij betrokken was bij de affaire.

Volgens Brand zou Hoemenjoek hebben gezegd dat ook de voormalige chef van de SBOe, Valentyn Nalivajtsjenko, en de leider van de extreemrechtse partij 'Svoboda'. Oleh Tjahnibok, betrokken waren bij de zaak. Maar ook zij ontkenden iedere betrokkenheid.

Eerder waren er ook pogingen gedaan de doeken via het internet te verkopen aan kunstverzamelaars in het Westen.

Een van de gestolen schilderijen: Grashaven Hoorn van Matthias Withoos (1621-1703). Beeld anp
Een van de gestolen schilderijen: Grashaven Hoorn van Matthias Withoos (1621-1703).Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden