Nieuws

Vier doden, vier besmettingen: ebola duikt weer op in Guinee

In het West-Afrikaanse Guinee is ebola uitgebroken. Vier mensen zijn aan de gevaarlijke infectieziekte overleden en minstens vier anderen zijn besmet, zo heeft de regering zondag bekendgemaakt. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt actie ondernomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Een medewerkers van Artsen zonder Grenzen trekt beschermend materiaal aan in een ziekenhuis in Conakry, waar patiënten met ebola worden behandeld.
 Beeld AFP
Een medewerkers van Artsen zonder Grenzen trekt beschermend materiaal aan in een ziekenhuis in Conakry, waar patiënten met ebola worden behandeld.Beeld AFP

De uitbraak valt volgens de autoriteiten te herleiden tot de begrafenis van een verpleegster, op 1 februari in het zuiden van Guinee. Deelnemers ontwikkelden naderhand symptomen van ebola zoals diarree, braken en uitwendige bloedingen. Laboratoriumtests wezen vervolgens uit dat het inderdaad om de gevreesde ziekte gaat.

Begrafenissen zijn wel vaker besmettingshaarden voor ebola. In verscheidene Afrikaanse landen zijn er uitbraken geweest waarbij inwoners de ziekte opliepen door op fysieke wijze afscheid te nemen van mensen van wie ze niet wisten dat die aan ebola waren gestorven.

Zo speelden begrafenissen ook een rol bij de verspreiding van ebola tijdens de grote West-Afrikaanse epidemie van ruim vijf jaar geleden. Behalve in Guinee, raakten toen in de buurlanden Liberia en Sierra Leone veel mensen besmet. De epidemie, die duurde van 2013 tot 2016 en kostte aan meer dan 11.000 mensen het leven.

Inenten

Hulpverleners zetten daarom bij ebola-uitbraken steeds sterker in op ‘veilige’ begrafenissen, waarbij lichamelijk contact met een overledene moet worden voorkomen. Daarnaast wordt in de strijd tegen ebola tegenwoordig werk gemaakt van het inenten van familieleden en andere contacten van slachtoffers. De ontwikkeling van vaccins kreeg een flinke impuls door de grote ebola-uitbraak in West-Afrika. Nu is het de bedoeling dat er in Guinee zo snel mogelijk wordt ingeënt.

Vaccins hielpen in Congo al een einde te maken aan een grote ebola-uitbraak tussen 2018 en 2020. In juni vorig jaar, nadat er 2.300 dodelijke slachtoffers waren geteld, werd de uitbraak voorbij verklaard. Afgelopen week dook het virus in dezelfde omgeving toch weer op, met tot nu toe twee doden als gevolg. Congo wil daarom wederom intensief gaan vaccineren.

Lees ook

Nieuw geval van ebola in Congo ontdekt, nog onduidelijk of het om nieuwe uitbraak gaat
In het oosten van Congo is opnieuw een geval van het dodelijke ebola-virus ontdekt, ruim zeven maanden nadat in dezelfde regio een grote ebola-uitbraak voorbij werd verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden