Vier doden bij stembusgang in Egypte

De laatste stemmingsronde van de Egyptische verkiezingen is gisteren ook de gewelddadigste geweest van de maandlange gang naar de stembus....

De autoriteiten hebben steeds harder geprobeerd de aanhangers van de verboden, maar succesvolle, fundamentalistische Moslim Broederschap weg te houden bij de stemlokalen.

De Amerikaanse regering heeft het geweld en de onregelmatigheden tijdens de verkiezingen scherp veroordeeld. ‘Deze acties sturen het verkeerde signaal over het belang dat Egypte hecht aan democratie en vrijheid’, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al aan de vooravond van de stemming. Egypte is een belangrijke Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten en wordt gewoonlijk niet hard door de VS bekritiseerd.

Bij eerdere rondes waren ook al drie doden gevallen. Volgens woordvoerders van de Moslim Broeders en andere waarnemers houden de autoriteiten kiezers weg bij stemlokalen op plekken waar de beweging sterk is. De fundamentalistische groep is als partij verboden, maar haar kandidaten doen als onafhankelijken mee aan de verkiezingen.

De Broeders hadden voor deze laatste ronde hun aanwezigheid in het parlement al meer dan vervijfvoudigd, van 15 naar 79. De leider van beweging, Mahdi Akef, zei dat hij rekende op nog enkele tientallen zetels. Akef vindt dat de democratie die president Hosni Mubarak zou willen invoeren, niet gepaard kan gaan met ‘dit brute politie-optreden’.

De Broederschap heeft de legale gevestigde en overwegend seculiere oppositiepartijen van de kaart geveegd en blijft als enige belangrijke uitdager over van Mubaraks regerende Nationaal Democratische Partij. De NDP zal naar verwachting een tweederde meerderheid houden in het 454 zetels tellende parlement, waardoor het de grondwetsherziening kan doordrukken.

Behalve de politieacties bij de stemlokalen, hebben de autoriteiten de afgelopen weken ook zeker honderden aanhangers van de Broederschap gearresteerd. De seculiere oppositieleider Ayman Nour is gevangengezet op verdenking van fraude, een beschuldiging die volgens velen politieke motieven heeft.

De parlementsverkiezingen volgen op de eerste presidentsverkiezingen waarbij Mubarak andere kandidaten naast zich duldde, in september. Daarbij haalde Nour de tweede plaats.

De iets grotere politieke vrijheid in Egypte wordt deels toegeschreven aan de Amerikaanse druk tot democratisering in het Midden Oosten. Ook probeert de NDP zich voor te bereiden op het tijdperk na Mubarak, die nu op 77-jarige leeftijd aan een vijfde termijn is begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden