NieuwsExamenfraude

Vier docenten Rijswijks Lyceum ontslagen vanwege examenfraude

Vier docenten van het Rijswijks Lyceum hebben examenfraude gepleegd.  Ze gaven leerlingen de kans om hun herexamen na afloop te verbeteren aan de hand van het correctieboekje. 

Een bord bij het Rijswijks Lyceum waar vier leraren zich schuldig hebben gemaakt aan examenfraude.Beeld ANP

Dat meldt het bestuur van de scholenkoepel VO Haaglanden, waaronder de school valt. De vier docenten zijn vrijdag bij het ontdekken van de fraude direct op non-actief gezet. Ze worden ontslagen. Het bestuur gaat ook aangifte tegen hen doen. De eindexamens van de zeven leerlingen zijn ongeldig verklaard, ze moeten in augustus opnieuw herexamen doen. Het gaat om zes havoleerlingen en een vwo’er, die voor verschillende vakken herexamen deden.

De examenfraude kwam aan het licht bij de tweede correctie van het herexamen. Daarbij werd geconstateerd dat de scores van de leerlingen hoog waren en dat de antwoorden van enkele kandidaten wel erg sterk overeenkwamen met de antwoorden uit het correctievoorschrift. De schoolleiding heeft daarop onderzoek ingesteld.

‘Geen plattelandsschool’

De vier leraren hebben het gesjoemel met de herexamens toegegeven. Ze deden dit volgens het bestuur om de leerlingen te helpen en om de resultaten van de school te verbeteren. De slagingspercentages op de Rijswijkse school waren vorig jaar lager dan gemiddeld, blijkt uit cijfers op de vergelijkingssite scholenopdekaart.nl.

‘De school heeft een populatie die niet de makkelijkste is’, zegt Arno Peters, bestuursvoorzitter van VO Haaglanden. ‘Dit is geen plattelandsschool, om het zo maar te zeggen. Er is een gemengde populatie in een grootstedelijke context. Leraren doen er zoveel mogelijk aan om leerlingen over de eindstreep te loodsen. Er is in aanloop naar de eindexamens door leraren en leerlingen zelfs in de weekenden doorgewerkt. Als leerlingen dan toch zakken, doet dat pijn.’

Eigen initiatief

Het viertal leraren dat de eindexamenfraude pleegde voelde zich volgens Peters ‘verantwoordelijk om een bijdrage te leveren’ aan het verbeteren van de slagingspercentages van de school.  Ze pleegden de fraude op eigen initiatief. ‘Dit is overduidelijk niet de manier waarop je dat doet.’ 

De schoolleiding heeft de Inspectie van het Onderwijs vrijdagavond op de hoogte gebracht van de kwestie. Binnen de school is geschokt gereageerd op het nieuws, zegt bestuursvoorzitter Peters. ‘Er heerst enorme verslagenheid onder de collega’s. Niemand vindt dit gedrag te rechtvaardigen.

Maastricht

Het nieuws volgt op het examendebacle op het VMBO Maastricht. Daar kregen 354 leerlingen eind juni te horen dat hun diploma ongeldig werd verklaard vanwege onregelmatigheden in het schoolexamen. Deze week maakt de school bekend wat leerlingen moeten doen om alsnog te slagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden