Vier dagen werk, drie dagen opvang

Kinderen en ouderen zijn de verkiezingsthema’s, ofwel de AOW en de kinderopvang. Als alle volwassenen tot 65 werken, is de vergrijzing betaalbaar....

tekst Gijs Herderscheê

Over één ding zijn de drie grote politieke partijen het eens: werkende ouders moeten hun kinderen gemakkelijker en goedkoper naar de opvang kunnen brengen. Maar dan: hoe?

Van de drie grote partijen heeft het CDA het dikste conceptverkiezingsprogramma. ‘Kinderopvang’ komt er zes keer in voor. Het boek van de PvdA is goed voor 17 hits. Het VVD-krantje van vier kantjes besteedt er een kadertje aan. Zegt dat wat?

Het CDA profileert zich als gezinspartij. Ouders ‘moeten zelf kunnen bepalen hoe zij hun kinderopvang willen regelen en krijgen daar meer geld voor.’ De partij belooft dan ook verhoging van de kinderbijslag en van de inkomensafhankelijke kindertoeslag. Hiervan profiteren dus alle ouders, ook degenen die niet werken en geen gebruik van opvang maken. De thuisblijvende ouder kan het extra geld als ‘inkomen’ beschouwen.

De christendemocraten schrijven dat opvoeden en werken goed te combineren moeten zijn, en daarom hechten ze aan kinderopvang. Het CDA rekent al met vierdaagse werkweken: ‘Veel ouders hebben overigens elk een dag vrij in de week voor de opvoeding; zo kunnen ze arbeid en zorg voor kinderen goed combineren.’

Dat leidt tot het concrete voorstel: ‘de kinderopvangtoeslag per kind is inkomensafhankelijk en is gebaseerd op de normprijs voor kinderopvang gedurende drie dagen ofwel zes dagdelen. Scholen krijgen de plicht om voor ouders die dat willen voor- en naschoolse opvang te (laten) organiseren).’

Goede moeders

Goede moeders
PvdA en VVD laten de kinderbijslag buiten beschouwing. Zij willen gratis kinderopvang. Daarvan profiteren dus alleen de ouders die er gebruik van maken. De PvdA wil wekelijks drie dagen gratis opvang, de VVD noemt geen grens. De PvdA rekent dus, net als het CDA, met vierdaagse werkweken, zij het impliciet. ‘Voor drie dagen per week wordt de kinderopvang gratis voor iedereen. Ook voor de werkgever.’ Hoe het moet met ouders die meer dagen werken, meldt de partij niet. De opvang wordt dus ook gratis voor kleine zelfstandigen, zoals winkeliers, en zelfstandigen-zonder-personeel. De opvang krijgt ook een niet nader gedefinieerde ‘kwaliteitsimpuls’. Scholen mogen van de PvdA voorschoolse opvang organiseren.

Goede moeders
De VVD neemt het op voor werkende ouders: ‘Werkende moeders zijn ook goede moeders.’ De partij wil kinderopvang gratis maken ‘voor werkende en ondernemende ouders’. Naast kinderopvang wil de VVD dat basisscholen voor- en naschoolse opvang gaan verzorgen, van half acht tot half zeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden