Video

Gelukkig, die goede voornemens verschrompelen als een vampier bij daglicht. Reeds op 2 januari rest slechts een schuwe blik op de nicorette-reclame bij de drogist of de vrijblijvende aanschaf van een aerobics-videoband uit de 1 euro-bak van Blokker....

Sylvia Witteman

Het was tóch al een zinloze aanschaf, want de videorecorder is kapot. Al maanden. Iemand, we noemen geen namen, heeft geprobeerd er een boterham met eiersalade in af te spelen. Reparatie kost meer dan een nieuwe, daar zijn videorecorders berucht om. Nou, dan kopen we toch een nieuwe? Nee, dat is zonde, want we hebben al een dvd-speler. Ja, maar alle kinderfilms staan nog op video en die moeten we dan allemaal opnieuw aanschaffen, op dvd. En heb je dat pak afschriften al gezien? De dikke Van Dam is er niks bij. Nee, in dit huis wordt voorlopig helemaal niets nieuws gekocht. Dat stomme gehang ook... gaan jullie maar lekker buiten spelen, jongens, zo hard regent het nou óók weer niet. Jullie moesten je schamen, ik wou dat 'k zo'n fijne lange kerstvakantie had.

Maar al heb je geen videorecorder, die banden kun je niet zomaar weggooien. Bruiloften, geboorten en de onvergetelijke avond toen oom Robert zo briljant Dolly Parton nadeed met twee paraplubakken en een wc-ontstopper: het staat allemaal op die enorme stapel achterhaalde rammelcassettes. Je kunt ze laten overzetten op dvd, hoorde ik laatst, maar op de een of andere manier gelóóf ik dat niet helemaal. Bovendien is het waarschijnlijk vreselijk duur. Voorlopig verandert er dus weinig aan de situatie, behalve dan dat die zinloze stapel af en toe omvalt. Degene die opruimt, doet dit met verwijtende voilê-gebaren in de richting van degene die nëet opruimt, en stipt daarbij op afgemeten toon nog eens de overtolligheid van die slordige berg film aan, 'als we tóch geen nieuwe videorecorder meer kopen'.

Na een paar dagen bedwongen verbaal geweld breekt een heikel moment aan, als een van de kinderen te kennen geeft zo graag Jungle Book weer eens te zien. Ze slaat zekerheidshalve alvast een toon van larmoyante verontwaardiging aan: haar vriendinnetje is er speciaal voor gekomen! Dit vriendinnetje zit dan ook in het complot, en doet na enig wederzijds gefluister uitgebreid verslag van de audiovisuele situatie bij haar thuis, waarbij harde woorden vallen als 'plasmascherm', 'flatscreen', 'game-boy' en 'playstation'. Met opgetrokken neusje kijkt het wicht naar het buikige tv'tje, dat de gloriedagen van Willem Ruis nog heeft meegemaakt. Het eigen gebroed trekt haastig een hol Dickens-gezichtje en verstopt voor maximaal effect de duurste Sinterklaascadeaus zolang even achter een plank vol verantwoorde kinderboeken. 'Misschien hebben jouw ouders niet zoveel geld', gluipt de verwende indringster nog. 'Wij besteden ons geld liever aan ándere dingen', schamper je hautain terug. Maar het knaagt toch, vooral als je eens even bij jezelf nagaat dat die 'andere dingen' die je zo wijselijk in het midden laat, meestal een heel wat vluchtiger karakter hebben dan een videorecorder.

Ach die arme schapen, de vakantie duurt ook wel eindeloos, het regent ook wel érg hard en wat kost zo'n apparaat tegenwoordig nou nog helemaal? Dat laatste blijkt, even later in de stad, inderdaad mee te vallen. Voor 100 euro ben je klaar. 'Maar zo'n goedkoop ding gaat vast wéér gauw stuk...', lispelt het gat in je hand. Als je een uurtje later en 500 euro lichter feestelijk binnenstapt met de grote doos onder je arm zit de kinderschaar voor Jungle Book, aanhankelijk leunend tegen een fors besnorde man in kabeltrui. 'Kom ik Jacinta halen, zitten die stumpers zich hier met z'n allen de pleuris te vervelen. Maar hij doet het weer, hoor! Even met m'n zakmes. Er zat een boterham in, ja zo zijn ze, vertel mij wat. Lekker toch, die koters?' Hij klokt zijn biertje weg, wijst ingehouden boerend op de doos met de nieuwe aankoop, en vonnist: 'Die heb ik ook gehad, vijf jaar terug.

't Zijn krengen.'

Ik moet hem eigenlijk gaan ruilen. Maar het regent zo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden