Videotechniek Haviksoog hoedt tennis voor blunders

Als grijs geworden boegbeeld van de ATP Senior Tour is John McEnroe zelfs contractueel verplicht om zich ter vermaak van het publiek regelmatig te beklagen over dubieuze calls....

Om te controleren of de bal na de opslag binnen de lijnen van het servicevak was gebleven, konden de umpires vroeger gebruik maken van een kastje, dat een schril piepgeluid produceerde bij een foute service. Maar het systeem werkte vaker wel dan niet, hetgeen tot hilarische taferelen leidde. Hawkeye laat geen enkele ruimte tot discussie.

De monitor wordt al enige tijd gehanteerd bij de tv-registratie van tennispartijen. Feilloos brengt het computergestuurde 'Haviksoog' in beeld of een bal binnen of buiten de lijnen is geslagen, zowel bij de opslag als tijdens de rally.

De Association Tennis Professionals (ATP), de Women's Tennis Association (WTA) de internationale tennisfederatie ITF staan vooralsnog huiverig tegenover invoering van Hawkeye als hulpmiddel voor lijnrechters en umpires. De consultatie van deze videotechniek zou het gezag van de arbitrage slechts ondermijnen, menen de bewindvoerders in het tennis.

Maar juist Hawkeye toonde tijdens de US Open genadeloos aan hoe Serena Williams door de arbitrage tot drie keer toe werd benadeeld in haar kwartfinale tegen Jennifer Capriati. De Portugese umpire Alves werd door de directie naar huis gestuurd, terwijl ze zich met Hawkeye als souffleur voor een blamage had kunnen behoeden.

De machine kan de juistheid van de menselijke waarneming ook onderstrepen, zoals zondag in de Wembley Arena. Tijdens een demonstratie van het zogeheten Superset-tennis snelle partijen van set mochten zowel de spelers als de umpire Hawkeye te hulp roepen. De pas 17-jarige Brit Andrew Murray had zelfs het lef om meteen de eerste opslag van McEnroe ter discussie te stellen.

Op een groot beeldscherm liet Hawkeye nog eens zien dat de drievoudig Wimbledon-kampioen wel degelijk een ace had geslagen. Alleen de umpire kon het winnen van de oude showman. Toen McEnroe zich op zijn beurt beklaagde over een call wachtten ze gezamenlijk het oordeel van Hawkeye af. 'Ongelofelijk dat ik een scheidsrechter nog eens gelijk moet geven', mopperde McEnroe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden