Videospel 'voorspelde' oorlog in Georgië

Hij kondigde in een van zijn politieke thrillers al de terroristische aanval op de Verenigde Staten met vliegtuigen aan. Nu blijkt de Amerikaanse bestsellerauteur Tom Clancy ook de bloedige strijd tussen Rusland en Georgië te hebben voorspeld: in de succesvolle computergame Ghost Recon, waarvoor Clancy in 2001 het scenario schreef....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Het verhaal van Ghost Recon speelt zich af in het Rusland van augustus 2008. De Russische ultranationalisten hebben de macht gegrepen en streven naar herstel van de oude glorie van het communistisch tijdperk. Volgens het Kremlin is een oorlog nodig om de afgescheiden ex-Sovjetrepublieken weer bij Rusland te voegen.

Het spel, een zogeheten shootergame, toont de Russische leider, een op Poetin lijkende man, die de Russische invasie van Georgië aankondigt en daarmee een nieuwe oorlog in de Kaukasus aankondigt. Een voice-over vertelt de speler van de videogame dat ‘de wereld zijn adem inhoudt en afwacht.’

De overeenkomsten tussen het bloedig geweld van de afgelopen dagen in Georgië en Ghost Recon zijn opvallend. Zo vinden de eerste gevechten in het spel plaats in Zuid-Ossetië tussen rebellen en Georgiërs, waarna Rusland met grof geweld de Georgische grens overtrekt.

Voorlopig houden daar de overeenkomsten tussen de huidige realiteit en het spel op. Daarin liet Clancy de Russen na de strijd in Georgië ook een aanval op de Baltische staten uitvoeren. Die mislukte echter waarna uiteindelijk een burgeroorlog in Rusland uitbreekt.

De kans daarop is miniem. Toch zijn veel gamers de voorbije dagen op internet naarstig op jacht gegaan naar een exemplaar van het videospel, dat sinds 2003 niet meer in winkels verkrijgbaar is. Al was het maar om te kijken of auteur Clancy nog meer zaken in Ghost Recon heeft voorspeld.

Een foto uit het oorlogsgebied (boven), en een beeld uit het computerspel Ghost Recon (onder). Beeld
Een foto uit het oorlogsgebied (boven), en een beeld uit het computerspel Ghost Recon (onder).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden