Videobeelden van door FARC geketende soldaten

Video’s zouden bestemd zijn geweest voor de leiding van de FARC en onderschept...

Van onze correspondent Cees Zoon

MEXICO-STAD Het Colombiaanse leger heeft nieuwe beelden vertoond van tien soldaten en politeagenten die al meer dan tien jaar worden gegijzeld door de guerrillabeweging FARC. De gevangenen, die elk een videoboodschap voor hun familie inspraken, hadden zware kettingen met hangsloten om hun nek. De meesten van hen worden al jaren geketend door hun bewakers.

De toon van de boodschappen is zeer gelaten. ‘Afwachten en zien wat er gebeurt. Het enige dat erop zit is afwachten tot deze situatie wordt opgelost’, zegt politieagent Jorge Trujillo, die werd ontvoerd in 1999. Jesús Liberdo Forrero, een onderofficier van politie: ‘Onze situatie is moeilijk, we moeten hier zo snel mogelijk weg, we zijn ziek en hebben al een hele tijd geen dokter gezien.’

Uit getuigenissen van andere gegijzelden, die de afgelopen jaren zijn vrijgelaten of bevrijd door het leger, was bekend dat de geüniformeerden het zwaarste kruis dragen. Zij zijn vrijwel permanent vastgeketend aan bomen. De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) houden naar schatting nog ruim 700 mensen in gijzeling. Voor de meesten wordt losgeld geëist, 24 anderen zijn ‘uitruilbaren’, die de FARC wil ruilen tegen guerrillastrijders die in de gevangenis zitten.

Behalve hun groeten aan de familie, bij wijze van teken van leven, doen de gevangenen een oproep aan de Colombiaanse president Uribe om een humanitair akkoord met de guerrilla te sluiten dat zo’n uitruil mogelijk maakt. Zij zijn gefilmd tegen een achtergrond van camouflagedoek, en er zijn junglegeluiden te horen. Ze vragen allen hun familie kalmte en berusting te tonen, maar vragen ook om hoop dat er snel een eind komt aan hun gevangenschap. ‘Het is onmogelijk dat wij nog eens zoveel jaren hier moeten blijven’, zegt een van hen.

Zoals gebruikelijk is onduidelijk waar de opnamen gemaakt zijn. Ook hoe het leger er beslag op wist te leggen is niet helder. Volgens een legerwoordvoerder stonden de beelden op een usb-stick in het bezit van een motorrijder die op weg was naar Bogotá. Ramiro Valbuena Ospina zou lid zijn van het Front 44 van de FARC. Een rechter heeft echter zijn vrijlating gelast omdat zijn arrestatie niet conform de wet was. Volgens zijn advocaat hebben leden van de militaire inlichtingendienst het bewijsmateriaal op zijn client ‘geplant’.

De opperbevelhebber van het Colombiaanse leger, generaal Freddy Padilla de León, verklaarde dat op de in beslag genomen video’s is te zien ‘in welke deplorabele lichamelijke en geestelijke omstandigheden de FARC de vier militairen en zes politiemannen vasthoudt’.

Volgens de generaal waren de beelden op weg naar de leiding van de FARC om ‘bewerkt’ te worden voor publicatie. ‘Deze bewijzen zijn niet gemanipuleerd zoals in eerdere gevallen. De FARC heeft nog nooit beelden overgedragen die hun imago schaadden.’

Generaal Padilla doelde hiermee onder meer op beelden van negen andere gegijzelden die vorige week werden getoond door Piedad Córdoba, een senator van de oppositie die zich al jaren inzet voor de vrijlating van de gegijzelden. Zij overhandigde de levenstekenen eerst aan de familie en daarna aan de pers.

Córdoba heeft een belangrijke rol gespeeld bij eerdere vrijlatingen. President Uribe heeft haar herhaaldelijk beschuldigd van ‘intieme relaties’ met de FARC en bemiddelingsacties verboden. Sinds kort mag zij echter ook van Uribe haar pogingen voortzetten.

De Colombiaanse opperbevelhebber zei bij de presentatie van de videobeelden dat het leger niet zal rusten voor het de 24 militairen en politieagenten die nog in handen van de FARC zijn, heeft bevrijd. De gegijzelden, ex-gegijzelden en hun families willen echter dat het leger riskante reddingsoperaties achterwege laat en een uitruil overeenkomt. Een jaar geleden werd met een spectaculaire operatie een groep gegijzelden bevrijd, onder wie ex-presidentskandidate Ingrid Betancourt, maar dat was een van de zeer schaarse geslaagde bevrijdingsoperaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden