Video van IS-aanval op Amerikaanse commando's toont zware strijd

Uit de eerste beelden die naar buiten zijn gekomen van de verrassingsaanval dinsdag van IS op Amerikaanse commando's en Koerdische strijders in Irak, blijkt hoe zwaar de gevechten waren. Bij de strijd slaagde IS erin een lid van de elite-eenheid US Navy SEAL's te doden. De VS voerden 31 luchtaanvallen uit, onder andere met een B-52 en F-15's en F-16's, om de aanval van IS af te slaan.

Redactie

In het filmpje, dat een Koerdische officier doorspeelde naar de Britse krant The Guardian, is te zien hoe een konvooi met Amerikaanse militairen en Koerdische strijders onder vuur wordt genomen door IS.

Zeker zes Amerikanen, militaire adviseurs die de Koerden adviseren bij de strijd tegen IS, zoeken vervolgens dekking achter een pick up-truck. Het vuurgevecht vond plaats bij Teleskof, op zo'n 30 kilometer van Mosul. De strijd met IS duurde een halve dag. Mosul, de tweede stad van Irak, is sinds 2014 in handen van IS. De meeste Amerikaanse adviseurs in Irak zijn commando's van de Amerikaanse landmacht en marine.

'Ik heb geen wapen', zegt een van de Amerikanen. 'Ik heb er eentje hier', antwoordt een collega. Een Koerdische strijder roept vervolgens 'om kogels te sparen'. In de video, gemaakt met een mobieltje, is te zien hoe een Amerikaanse Black Hawk-helikopter aan komt vliegen en landt om gewonden op te halen.

Het is niet duidelijk of Charles Keating (31), de Navy SEAL die later overleed aan zijn verwondingen, wordt meegenomen. Hij is de derde Amerikaanse militair die is omgekomen sinds president Obama in 2014 de aanval op IS opende. In Irak zijn nu ruim drieduizend Amerikaanse militairen die het leger en de Koerden trainen en adviseren om terrein te heroveren op IS in het westen en noorden van Irak.

Groot gevecht

Keating blijkt nu deel te hebben uitgemaakt van een snel inzetbare eenheid die de Amerikaanse militaire adviseurs in veiligheid moest brengen. Toen het Pentagon dinsdag zijn dood bevestigde, bestond de indruk dat hij een van de adviseurs was die de Koerden hielp om IS te bevechten.

Keatings Ouick Reaction Force (QRF) moest in Teleskof ook helpen om de IS-aanval af te slaan. 'Het was een groot gevecht', aldus kolonel Steve Warren, woordvoerder in Bagdad van de internationale coalitie die vecht tegen IS, op een persconferentie. 'Een van de grootste die we de laatste tijd hebben gezien.'

De strijd begon volgens Warren om half acht 's ochtends. Twaalf Amerikaanse adviseurs kwamen toen aan in Teleskof voor een vergadering met Koerdische strijders. De Koerden en de Amerikanen hadden toen niet gezien dat 125 IS-strijders zich in het zuiden hadden verzameld om door de Koerdische linies heen te breken. Ook de Amerikaanse luchtmacht ontdekte de IS-groep niet.

'De vijand slaagde erin om ongezien genoeg militaire kracht te verzamelen, inclusief truckbommen, een paar bulldozers en natuurlijk hun infanterie', aldus Warren. 'Ze wisten door de Koerdische linies te breken en op te rukken naar Teleskof, wat hun doelwit was.' IS gebruikt vaak trucks vol explosieven bij hun aanvallen in Syrië en Irak.

Amerikaanse held

Rond tien voor acht bereikten de IS-strijders de Amerikaanse adviseurs, die fel terugvochten. Omdat ze niet weg konden komen, werd de hulp ingeroepen van Keatings QRF-eenheid. Met luchtaanvallen probeerden de VS de IS-macht ook terug te slaan. In totaal werden elf vliegtuigen ingezet. Volgens Warren werd bij de strijd de helft van de 125 IS-strijders gedood.

Iets voor half tien liet IS een truckbom ontploffen vlakbij de Amerikaanse adviseurs. Enkele minuten later werd Keating getroffen door geweervuur, volgens de Koerden door een sluipschutter. Om 10.19 haalden Black Hawk-helikopters hem op. De toestellen werden geraakt door geweervuur maar ze wisten Irbil, de hoofdstad van de Koerdische autonome regio in Noord-Irak, te bereiken.

Keating was zo echter zo zwaargewond dat hij overleed aan zijn verwondingen. 'Hij was een echte Amerikaanse held', aldus Warren.

Een B-52 Stratofortress wordt bijgetankt in de lucht. Beeld US Air Force
Een B-52 Stratofortress wordt bijgetankt in de lucht.Beeld US Air Force
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden