Video's van betrapte inbrekers online gezet

Vanaf woensdag zullen inbrekers publiekelijk te kijk worden gezet. De Vereniging Eigen Huis opent dan een speciale website, waarop foto's en video's van betrapte inbrekers worden geplaatst. Eigen Huis heeft er genoeg van dat nog geen 5 procent van de inbraken in particuliere huizen wordt opgelost.

AMSTERDAM - Publicatie van foto's van inbrekers op een particuliere website is nieuw, maar sluit wel aan bij een bestaande ontwikkeling. Politie en Justitie zetten foto's van boeven in alle gradaties op hun websites (boevenvangen.nl en overvallersgezocht.nl), GeenStijl.nl schroomt niet foto's van skimmers te plaatsen en via opsporingsprogramma's op tv zijn vaak beelden te zien van criminelen die hun slag slaan.


Politie en Justitie hebben officiële bevoegdheden. Eigen Huis niet. Of de actie juridisch door de beugel kan, is niet duidelijk. De vereniging heeft niet overlegd met Justitie noch met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). 'We merken wel waar we tegen de grenzen aanlopen', zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Eigen Huis.


Zowel Justitie als het CBP houden zich op de vlakte. Het CBP zegt dat er geen contact is geweest, maar dat de publicaties wel degelijk vragen over privacy oproepen.


Er bestaan richtlijnen over publicatie van foto's op internet. Het CBP heeft in het verleden een aantal keren met succes geageerd, onder andere tegen de site Beoordeelmijnleraar.nl.


Beveiligingscamera's spelen een belangrijke rol. Voorheen waren ze slechts te zien bij grote bedrijven en villa's, nu steeds vaker in de hal van een flatgebouw of woning. Op elke bouwmarkt is zo'n camera te koop. Eigen Huis plaatst alleen foto's en video's die vergezeld gaan van een officiële aangifte bij de politie. Is er twijfel over de herkomst van de foto, dan wordt de indiener nader aan de tand gevoeld. Blijft de twijfel bestaan, dan volgt er geen publicatie. 'We willen geen YouTube-achtige filmpjes, die we achteraf moeten verwijderen', zegt De la Porte.


De actie past in de traditie van Eigen Huis om vlak voor de zomervakantie te waarschuwen voor inbrekers. Bewoners wordt op het hart gedrukt niet via de sociale media te vertellen dat ze weg zijn, ladders en ander gereedschap op te bergen en oude sloten te vervangen. De la Porte: 'De politie kan meestal binnen een minuut vertellen hoe de inbrekers binnen zijn gekomen. De inbraak zelf duurt vaak maar een paar minuten, maar het effect is groot.'


De nieuwe site moet een platform worden om ervaringen en tips uit te wisselen. Zullen bewoners foto's durven op te sturen?


De la Porte: 'We doen dit voor het eerst. Vijf tot tien jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest om een cameraatje boven een pinautomaat te hangen. Inmiddels zijn we wel gewend geraakt aan al die apparaten en beelden.'


De website blijft een maand in de lucht. Verlenging is mogelijk, als er tenminste niet een inbreker opstaat die verwijdering van het beeld eist.


-------------------


Aantal inbraken sinds paar jaar weer gestegen

Woninginbraken behoren traditioneel tot de meest voorkomende misdrijven. Toch is de kans om slachtoffer te worden flink verkleind sinds midden jaren negentig. Het risico is gehalveerd. Dat komt doordat flink is geïnvesteerd in preventie.


Huizen zijn voorzien van beter hang- en sluitwerk en in veel wijken is de buitenverlichting verbeterd. Ook het langdurig opsluiten van allerlei veelplegers bleek effectief.


Sinds een paar jaar stijgt het aantal woninginbraken weer. Vorig jaar is in Nederland ruim 77 duizend keer ingebroken, 7,5 procent vaker dan in 2009. De recessie zou een oorzaak kunnen zijn. Wat ook een rol kan spelen, is dat er niet alleen individuele inbrekers actief zijn, maar ook criminele groepen die stelend door Nederland trekken.


'We doen ons best om een vinger achter dit soort groepen te krijgen', zegt een woordvoerder van de Raad van Korpschefs. 'We vinden het zorgelijk dat het aantal inbraken stijgt, daarom doen we ons best om de pakkans te vergroten.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden