Video opgedoken van twee gegijzelde Italiaanse vrouwen (21) in Syrië

Op YouTube is een video verschenen van twee Italiaanse vrouwen die gevangen worden gehouden door het aan Al Qaida gelieerde Nusra Front in Syrië. 'We zijn in groot gevaar', zegt een van hen.

Still uit de videoboodschap van de twee gegijzelde Italiaanse vrouwen Greta Ramelli en Vanessa Marzullo.Beeld afp

Greta Ramelli (21) en Vanessa Marzullo (20) verdwenen in juli vorig jaar in de Noord-Syrische stad Aleppo. Ze waren daar om hulp te verlenen. Maandenlang kwam er geen nieuws naar buiten over hun verdwijning. Tot 1 januari. Op YouTube werd een video geüpload waarop de twee vrouwen, gehuld in zwarte hijaab, te zien zijn.

In de video houdt Ramelli een bordje omhoog met daarop de tekst 'woensdag, 17-12-2014', een indicatie dat de boodschap halverwege vorige maand is opgenomen. Het is niet duidelijk waarom die nu pas online is verschenen.

Marzullo neemt het woord in de video. 'Wij zijn Greta Ramelli en Vanessa Marzullo', zegt ze. 'Wij smeken onze regering en zijn bemiddelaars om ons naar huis te brengen voor kerst. We zijn in groot gevaar en kunnen worden gedood. De overheid en bemiddelaars zijn verantwoordelijk voor ons leven.'

Tijdens het uitspreken van deze woorden kijkt Ramelli geen enkele keer in de camera. Ze praat zacht, haast op fluistertoon.

Al Nusra heeft vandaag bevestigd dat het de vrouwen in gijzeling houdt. De reden zou zijn dat Italië deelneemt aan luchtaanvallen op Al Nusra.

De terreurbeweging bestaat uit soennitische extremisten en is een van de sterkste oppositiefracties die tegen het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad vecht. Hoewel de beweging ideologisch dichtbij IS staat, bestrijden de twee groepen elkaar. Al Nusra heeft vooralsnog geen buitenlandse gijzelaars onthoofd.

(Tekst loopt door onder de video)

Greta Ramelli (links) en Vanessa Marzullo tijdens een Syrië-demonstratie in hun thuisstad Bergamo.Beeld Facebook

'Ik kon haar niet tegenhouden'

Marzullo's vader zegt tegen de Italiaanse krant La Repubblica dat hij 'geen woorden' heeft voor de opgedoken video, al is hij 'blij te zien dat zijn dochter in leven is'.

Salvatore Marzullo heeft de afgelopen maanden geregeld via de Italiaanse media een oproep aan de Italiaanse regering gedaan om zijn dochter vrij te pleiten.

In augustus vorig jaar zei hij tegen de krant Corriere Della Sera dat hij zijn dochter had gesmeekt om niet naar Syrië af te reizen, maar dat ze niet naar hem wilde luisteren. 'Wat kon ik doen', aldus de vader. 'Vanessa is volwassen, een gouden meisje, dapper en met verantwoordelijkheidsgevoel. Ik probeerde haar te overtuigen op elk mogelijke manier, maar ik heb haar niet tegen kunnen houden.'

Vanessa Marzullo was volgens haar vader erg begaan met het lot van de Syriërs. Ze nam, samen met haar vriendin Greta Remelli, deel aan verschillende demonstraties in haar thuisstad Bergamo. Tijdens haar studie Taalkundige en culturele bemiddeling groeide haar activisme en daarmee ook haar wens om naar Syrië af te reizen.

De moeder van Ramelli, Antonella, heeft in de Italiaanse media gezegd dat haar dochter al vanaf jonge leeftijd hulp wilde verlenen. Op haar twaalfde werkte ze in een bejaardentehuis. Op de vraag waarom ze haar dochter niet heeft tegengehouden naar Syrië af te reizen, antwoordde ze: 'Als je dochter zegt: 'Mama, in dat land vermoorden ze kinderen. Ik moet gaan om te helpen', wat kan ik dan zeggen?'

De vrouwen zijn sinds 2012 meerdere keren naar Syrië afgereisd. Tijdens hun laatste reis wisten ze via een vluchtelingenkamp in Atma, aan de Turkse grens, Syrië binnen te komen. Ze waren slechts enkele dagen in het land toen ze in juli in Aleppo werden gegijzeld. Het is niet bekend waar de vrouwen worden vastgehouden.

De Italiaanse regering heeft geprobeerd contact op te nemen met de gijzelnemers van Marzullo en Ramelli, maar dit heeft vooralsnog niets opgeleverd.

Greta Ramelli en Vanessa Marzullo betuigen steun aan Syrië in Milaan.Beeld Facebook
Sympathisanten van het Al-Nusra Front tijdens een protest tegen Syrische president Bashar al-Assad.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden