Video bevestigt: Nederlandse jihadist blies zich op

Wekenlang was er onzekerheid: zou de Nederlandse jihadist Abu Abdullah al-Hollandi, die zich op 12 november met een bomvest heeft opgeblazen voor een politiebureau in Bagdad, de 19-jarige Sultan Berzel uit Maastricht zijn? De jonge Marokkaanse Nederlander heeft zelf antwoord gegeven met zijn videotestament, dat dinsdag online is gezet door Islamitische Staat (IS). Hij is het.

In een filmpje van ongeveer 5 minuten leest Berzel, met brilletje gesitueerd in een groen veld, verzen voor uit de Koran. Met Limburgse tongval zegt hij dat Allah afstand neemt van 'alle moslims die leven en eten en drinken tussen de ongelovigen'. Hij meldt dat Allah het IS-kalifaat en ook martelaarsoperaties steunt. En hij roept zijn broeders op zijn voorbeeld te volgen: 'Haast je voor deze daad.'

Het filmpje eindigt met de boodschap, in het Arabisch en het Nederlands, dat Abu Abdullah al-Hollandi zich gemengd heeft tussen de vijand. 'Hij bewoog zich naar een hoofdbureau van de politie in Bagdad, waar een groep van de militaire eenheid zich bevond. Na het roepen van takbir (Allah is groot, red.) drukte hij op de knop van zijn bomvest, explodeerde met als resultaat dat de vijand uit elkaar was gespat.'

Beeld uit het videotestament van Sultan Berzel.

Volgens IS zijn bij die aanslag meer dan twintig agenten omgekomen en vielen er tientallen gewonden. Berzel is de derde Nederlander die zich voor IS heeft opgeblazen. De AIVD meldde begin dit jaar dat eerder twee Nederlandse strijders betrokken waren geweest bij zelfmoordacties, een in Syrië, de ander in Irak.

De vader van Sultan, Abdelsamed Berzel, heeft het videotestament van zijn zoon gisteravond bekeken, samen met zijn vrouw. 'Wat moet ik zeggen? Mijn zoon heeft al gesproken. Dank Allah, mijn zoon is nu in het paradijs', zegt hij berustend.

Hij heeft eindelijk 100 procent zekerheid dat Sultan martelaar is geworden. Half december zei hij tegen de Volkskrant voor 99 procent zeker te weten dat zijn zoon 'een van de groene vogels in het paradijs is'. Het was erg belangrijk voor hem dat die ene procent twijfel zou worden weggenomen.

Vlak voor de bomaanslag in Bagdad had de vader drie kwartier telefonisch contact gehad met Sultan. Dat gesprek had hem de indruk gegeven dat zijn zoon zich aan het voorbereiden was op de dood.

Geloof centraal

De vader beschrijft Sultan als een vrome jongen. 'Hij vastte om de dag en was altijd te vinden op zijn kamer. Daar bestudeerde hij het islamitische geloof en las uit de Koran. Hij ging van zijn kamer naar de badkamer om zich te wassen voor het gebed om weer terug te lopen naar zijn kamer om het gebed te verrichten. Zijn geloof stond centraal.'

Berzel was, samen met zijn 19-jarige Iraaks-Koerdische vriend Rezkan, in september naar Syrië afgereisd. Rezkan raakte op 19 december zwaar gewond bij de strijd om een militaire vliegbasis bij de stad Deir al-Zour. Een medestrijder vertelde de ouders dat hun zoon naar een ziekenhuis was overgebracht en korte tijd later was overleden. Hij zou in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat, zijn begraven.

Berzel en Rezkan komen uit de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld, waarvandaan zo'n zes tot acht jongeren naar Syrië zijn vertrokken. Een van hen was de 19-jarige Aïcha, die begin dit jaar afreisde om met de Turks-Nederlandse strijder Yilmaz te trouwen. Aïcha's moeder Monique heeft haar, na maanden vruchteloos zoeken, in november opgehaald aan de Turks-Syrische grens.

Aïcha en Sultan kenden elkaar goed. Zij zaten jarenlang, op verschillende scholen, bij elkaar in de klas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.