Vicepresident Pence op veiligheidsconferentie: 'Ik kom om steun voor NAVO te betuigen'

Amerika is en blijft Europa's grootste bondgenoot en zal zijn defensie versterken om 'met alle dreigingen' af te rekenen. Maar te veel Europese landen hebben 'geen duidelijk of geloofwaardig plan' voor de in NAVO-verband afgesproken versterking van hun defensie. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Michael Pence zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in München.

Mike Pence spreekt de conferentie in München toe Beeld afp

Pence zei door president Trump naar Europa te zijn gestuurd om te getuigen van zijn 'onwrikbare steun voor de NAVO'. Hij zei ook dat de VS Rusland 'verantwoordelijk zullen houden' voor de situatie in Oekraïne, waar het geweld onlangs weer is opgelaaid. 'We zullen dit blijven doen, zelfs als we zoeken naar overeenstemming op andere gebieden wat, zoals u allen weet, mogelijk is volgens president Trump'.

Eerder vandaag sprak de Duitse bondskanselier Merkel soortgelijke woorden toen ze het belang onderstreepte van de poging 'overeenkomsten' te zoeken met Rusland, 'bijvoorbeeld in de strijd tegen islamisme'. Maar ze onderstreepte andermaal dat er niet geschipperd kan worden inzake Oekraïne vanwege het belang van de territoriale integriteit van staten, 'het beginsel waarop de vrede in Europa rust'.

Gevraagd naar de externe beïnvloeding van de Duitse verkiezingen die dit jaar gehouden worden, zei Merkel dat Rusland zich druk bezighoudt met cyberaanvallen. 'Ze erkennen openlijk dat dit onderdeel is van hybride oorlogvoering en daarom denk ik dat de NAVO dit hoog op de agenda moet zetten. Maar ik heb er vertrouwen in dat burgers in Duitsland een keuze zullen maken uit vrije wil.'

De Duitse leider hield een vurig pleidooi voor het behoud van multilaterale samenwerking. Indirect verwijzend naar de nieuwe lijn in het Witte Huis, zei ze: 'Iedereen voelt dat er dit jaar heel veel op het spel staat. Gaan we gezamenlijk problemen aanpakken of vallen we terug op de nationale aanpak?' Een dag nadat president Trump in een tweet stelde dat de pers de 'vijand' zijn van het Amerikaanse volk, onderstreepte Merkel haar respect voor de media. 'Een vrije pers is een pijler van onze democratie.'

Mike Pence en Angela Merkel en merge van de conferentie in München Beeld reuters

Pence op zijn beurt verklaarde dat de VS andere landen niet zullen overtuigen van de juistheid van hun manier van leven, 'maar we zullen leiden door het goede voorbeeld te geven'. Die boodschap zal in het land waar hij zijn rede hield met scepsis worden ontvangen. Gisteren publiceerde tv-omroep ZDF een peiling waaruit blijkt dat de meeste Duitsers Donald Trump momenteel als een grotere bedreiging zien dan de Russische president Vladimir Poetin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden