Vicepremier Australië moet mogelijk aftreden om zijn pas ontdekte dubbele nationaliteit

De vicepremier van Australië, Barnaby Joyce, maakte maandag bekend dat hij mogelijk de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft. Het lijkt een onschuldige bekentenis, maar als politicus in Australië kan het grote gevolgen hebben. De grondwet van het land schrijft voor dat inwoners met een dubbele nationaliteit geen openbare functies mogen bekleden, een regel die binnen een maand de positie van vier andere politici al deed wankelen.

Barnaby Joyce is de vijfde politicus die in de problemen komt door de dubbelenationaliteitsregel Beeld Reuters
Barnaby Joyce is de vijfde politicus die in de problemen komt door de dubbelenationaliteitsregelBeeld Reuters

Joyce zei in een toespraak in de senaat dat hij geschokt was toen hij hoorde dat hij mogelijk de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft. Zijn vader is in Nieuw-Zeeland geboren, maar verhuisde in 1947 naar Australië, toen beide landen nog onderdeel van Groot-Brittannië waren. Toen een jaar later het mogelijk werd om staatsburgerschap aan te vragen deed hij dit in Australië en niet in Nieuw-Zeeland. Desalniettemin, liet de Nieuw-Zeelandse overheid vandaag weten dat ze de vader van Joyce, en daarmee de vicepremier ook, officieel als staatsburger erkennen.

Een woordvoeder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Nieuw-Zeeland zei tegen persbureau AFP dat er geen twijfel was over Joyce's status: 'Zo ver als de wet in Nieuw-Zeeland toelaat, is hij hier een staatsburger'. Burgerschap wordt automatisch verleend en behoeft geen aanvraag, voegde hij eraan toe.

Mocht Joyce moeten stoppen dan kan zijn vertrek tot de val van de regering leiden. De conservatieve regering in Australië heeft een meerderheid van slechts één zetel. Zonder Joyce heeft premier Turnbull de steun nodig van ten minste één onafhankelijk parlementslid om zijn meerderheid te behouden. Totdat het Australische hooggerechtshof een uitspraak heeft gedaan over de zaak, blijft Joyce op verzoek van de minister-president aan als vicepremier.

Joyce is niet de enige Australiër met een dubbele nationaliteit: Bijna de helft van de Australische bevolking is buiten het land geboren of heeft ten minste één ouder die niet op het eiland is geboren, volgens de laatste census. Om loyaliteit te waarborgen moeten parlementariërs echter afstand doen van een tweede nationaliteit.

Dubbelenationaliteitsregel

Dit gebeurt regelmatig. Zes oud-premiers van Australië zijn geboren in het Verenigd Koninkrijk, onder wie Tony Abott. Zolang je afstand doet van je tweede nationaliteit is het toegestaan om een openbare functie uit te oefenen. Barnaby Joyce heeft dit niet gedaan omdat hij zegt niet op de hoogte te zijn geweest van zijn dubbele nationaliteit.

'Ik ben altijd een Australische burger uit Tamworth geweest', zei Joyce tegen Australische journalisten. 'Mijn ouders noch ik hebben ooit enige reden gehad om aan te nemen dat ik ook een burger in een ander land ben'.

De vicepremier is de vijfde politicus die in de problemen komt door de dubbelenationaliteitsregel. Vorige maand namen Scott Ludlam en Larissa Waters, beide senatoren van de groene partij, ontslag toen bleek dat ze ook staatsburgers waren in een ander land. Minister Canavan kwam kort daarop in de problemen omdat zijn moeder, zonder zijn medeweten, hem had aangemeld voor Italiaans staatsburgerschap toen hij 25 jaar oud was. Canavan is voorlopig teruggetreden totdat het hooggerechtshof zich over de zaak buigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden