Vice-president na coup leider Ecuador

De driemans junta, die vrijdag een coup pleegde in Ecuador, heeft zaterdag de macht overgedragen aan de vice-president Gustavo Noboa....

De 62-jarige Noboa moet de ambtstermijn van Mahuad volmaken die in 2003 afloopt. Het parlement stemde met een overweldigende meerderheid voor Noboa als nieuwe president.

Naboa heeft aangekondigd dat hij wil vasthouden aan de dollarisatie - het vervangen van de nationale munt sucre door de Amerikaanse dollar. De driekoppige junta, die bestond uit generaal Mendoza, rechter Solorzano en de indianenleider Vargas, wilde deze maatregel afschaffen. De regeling heeft negatieve gevolgen voor de koopkracht van de allerarmsten. Meer dan 60 procent van de inwoners van Ecuador, vooral indianen, leeft onder de armoedegrens.

De coup was vrijdag niet gelukt zonder de deelname van de indianen. Al dagen protesteerden de hooglandbewoners voor de parlementsgebouwen van Quito. Vrijdag bestormden ze, met behulp van een klein aantal militairen, het parlement. Zij riepen de onbekende kolonel Gutierrez uit tot president.

Vargas kreeg de titel van 'nieuwe voorzitter van het congres'. Na een ontmoeting tussen de coupplegers en de legerleiding werd hij opgenomen in het driemanschap. Nog geen 24 uur later staat Vargas met lege handen. Hij heeft nu een regering tegenover zich die wordt geleid door de vroegere rechterhand van zijn vijand Mahuad.

Naast het schrappen van de dollarisatie, eisten de indianen ook de opheffing van de uitvoerende-, gerechtelijke- en wetgevende macht omdat zij allen corrupt zouden zijn. Zij wilden een regering van nationale eenheid in het leven roepen. Aan geen van deze eisen is tegemoed gekomen.

Vargas zei zich verraden te voelen door generaal Mendoza, die onder druk van de VS de macht overdroeg aan Noboa. Hij zei dat zijn aanhang de regering-Noboa niet erkent en dat ze hun strijd zullen voortzetten. Maar de meeste van de duizenden demonstranten in Quito, maakten zaterdag de terugtocht naar hun dorpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.