Vice-premier Irak somber over verkiezingen

De Iraakse vice-premier Barham Saleh heeft gisteren gezegd dat de onveilige gebieden in Irak hun 'stem verliezen' bij de voorgenomen parlementsverkiezingen van januari, als de veiligheidssituatie niet verbetert....

Volgens generaal John Abizaid, de commandant van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, zullen er waarschijnlijk plekken zijn waar Irakezen niet kunnen stemmen. Abizaid zei dat als de VS 'naar perfectie streven in een gevechtszone dan zullen we erg teleurgesteld worden'.

Minister Powell van Buitenlandse Zaken verklaarde zondag echter dat de VS verplicht zijn om alle Irakezen een kans te geven bij de parlementsverkiezingen. Hij kondigde verder aan dat wellicht al volgende maand een conferentie over Irak zal worden georganiseerd. Daarvoor worden niet alleen de belangrijkste westerse landen uitgenodigd, maar ook de buurstaten Iran en Syrië. 'Dat is een manier om een hand uit te steken naar de directe buren en hen ervan te overtuigen dat het tijd is Irak te helpen zodat de regio stabiel wordt', zei Powell.

Volgens de minister zijn de anti-Amerikaanse gevoelens in de moslimwereld toegenomen, maar hij voegde eraan toe dat deze gevoelens zullen verdwijnen als moslims zien dat in Afghanistan op 9 oktober miljoenen mensen gaan stemmen en een president kiezen. 'We zullen dat denk ik ook in Irak doen als we op koers blijven en deze opstand de kop indrukken', zei Powell die toegaf dat de opstand in Irak steeds sterker wordt.

Amerikaanse troepen vielen in Falluja het afgelopen weekeinde drie keer achter elkaar delen van de stad aan waarin de gezochte terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi zich zou schuilhouden. Zijn groep Tawhid wal Jihad zou achter tal van zelfmoordaanslagen en ontvoeringen van de afgelopen tijd zitten. Bij luchtaanvallen vielen zeker vijftien doden, onder hen volgens artsen vrouwen en kinderen. Volgens de VS zijn bij de aanvallen de laatste vier weken zeker honderd leden van Al-Zarqawi's organisatie gedood.

Gisteren maakte het Amerikaanse leger bekend de commandant van de Iraakse Nationale Garde in de stad Baquba te hebben gearresteerd op verdenking van banden met rebellen. Luitenant-generaal Talib al-Lahibi was pas een week geleden benoemd.

Zaterdag vielen tien doden bij Latifya, toen rebellen het vuur openden op een konvooi van vrachtwagens die olie vervoerden. In Bagdad kwamen zeven mannen om het leven op weg naar een rekruteringscentrum van de Nationale Garde. Een delegatie van de Britse moslimraad is gisteren in Irak aangekomen in een poging te bemiddelen voor de vrijlating van de ontvoerde Brit Kenneth Bigley.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden