Vice fileert de paasrel van het AD in een tijdloos artikel

Een tijdloos artikel over chillax doen en hoe zelfs De Telegraaf vindt dat De Telegraaf het te bont maakt.

Beeld anp

Top

Wóést was Geert Wilders naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad. Woensdag publiceerde de krant een stuk over christelijke scholen die de paasviering afzwakken voor islamitische kinderen. 'Afbreken paasstokken', twitterde hij. 'Geen christelijk kruis meer. Weg met ons en onze cultuur.'

Een rel was geboren. PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Harm Beertema stelden onmiddellijk Kamervragen. Op Twitter gingen volwassenen rollend over straat. En het AD stelde online-lezers de charmante vraag of je Pasen nou wel of niet 'door islamitische strotjes' moest 'proppen'.

Vice-redacteur Ewout Lowie trapte er niet in. In een vlammend stuk fileerde Lowie de Paasrel en tekende de ophef uit: men neme een publicatie die islamisering suggereert. Vervolgens zijn enkele politici (niet-christelijk nota bene) een 'potje vreselijk verontwaardigd'. Tot slot typt GeenStijl 'iets Geenstijlerigs met woorden als signalementiërs enzo'.

De islamitische ouders die wél klaagden, spaarde hij evenmin: 'Het lijkt me een goed idee om tegen die ouders te zeggen dat ze even chillax moeten doen en dat Allah hun kinderen niet zal straffen met een bliksemschicht.'

Een tijdloos artikel om te bewaren voor de volgende rel.

Nadia Ezzerolli

Flop

Woensdag werd de moeder van Jesse Klaver opgenomen in het ziekenhuis. 'Formatie tijdelijk opgeschort omdat Jesse Klaver niet kan', was de kop boven het bericht op telegraaf.nl. 'Niet kan' - zo kenden we ze weer. Het was zelfs voor De Telegraaf te gortig. De kop werd later veranderd in 'Formatie tijdelijk opgeschort door privé-situatie rond Klaver'.

Als het om het besmeuren van politici van GroenLinks gaat, heeft De Telegraaf een reputatie op te houden. Kort voor de verkiezingen verscheen in de krant een dun verhaal over het 'opgepoetste verleden' van Klaver. Zijn kalme reactie werd door de krant als 'Trumpiaans' omschreven. De angst voor Klaver is groot. Namens de redactie noemt columnist Rob Hoogland hem bij voorkeur 'Klavertje', 'snotneus' en soms Jesse, 'mijn autocorrect maakt er trouwens steeds Jesses van'.

Was het niet de huidige hoofdredacteur, Paul Jansen, die in zijn tijd als parlementair verslaggever Femke Halsema liet weten dat De Telegraaf iedereen van GroenLinks ridiculiseert omdat de lezers dat nu eenmaal willen? Hij gaf ook prijs dat alleen de 'aller lelijkste' foto's van Halsema geschikt waren voor publicatie. Met GroenLinks gaat het overigens goed, met De Telegraaf (de overnamestrijd, enorm lezersverlies) een stuk minder.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden