Vibes

JEAN-PIERRE GEELEN

ij had 'zóveel mooie energie' ervaren, dat hij nu 'een positief verschil' wilde maken. Dinand Woesthoff, zanger van Kane, heeft met zijn groep een cd gemaakt en mocht die in DWDD aan het volk presenteren. Hoewel het gespeelde fragment heel erg leek op de oude Kane, zei Woesthoff dat Kane herboren was. Allemaal doordat hij een boekje had gelezen van Deepak Chopra, de spirituele uitbater van zijn eigen holistische heiligheid.

Een positief verschil maken: 'Als wij ervoor kiezen om hier te zijn met z'n allen, dan kun je dat heel positief doen, en dan voel je de vibes zoals vanavond.'

Dat bleek: televisie liet een avond lang de positieve vibes rain down on me. Eerder in DWDD zat Henrie van Beusekom aan tafel. Zijn bedrijf Orlaco maakt camera's voor auto's en boten, en groeide afgelopen jaar met 30 procent. Wat nou crisis? Hij werd als held op het schild gehesen, want dankzij mannen als Van Beusekom worden er tenminste nog centjes verdiend in dit land.

Ook Natasja Froger onderging in één avond positieve vibes. In RTL Boulevard was ze nog het slachtoffer van internethooligans. Van alle Frogertjes bestaan op Twitter en Facebook nep-accounts. Anonieme vreemden die met fotootje en al hun identiteit aannemen - even kinderlijk eenvoudig als kinderachtig vermaak.

Al een paar keer heeft Natas vreemden aan de deur gehad, die waren uitgenodigd door haar nepkinderen op Twitter. Natas: 'Welke zieke vrucht bedenkt zoiets?' Ze pleitte ervoor identiteitsfraude wettelijk aan te pakken, iets wat instemmend begroet werd door Bram Moszkowicz, die de dikke lucht van het open riool al van verre rook.

Twee uur later al was Natas getransformeerd van slachtoffer tot reddende engel in Bonje met de buren (RTL4). Het bejaarde paar Theo en Gré voerde al vijf jaar oorlog met buurman Ronald. Ze hadden tegenover elkaar gestaan, de een met een steen in de hand, de ander een mes. De een had kippen met een haan, de ander had last van muizen, bijen en geesten. Hij werd eens woedend: 'Toen ben ik naar buiten gegaan, en heb die haan de nek omgedraaid.'

Natuurlijk: de huizen kregen een schoonmaakbeurt, de tuintjes werden opgefrist, een kippenhok vernieuwd - war is over. En daar kwamen de tranen van geluk: 'Nou, pak mekaar maar lekker even beet'.

Op Veronica draaide de film New Kids Turbo - 'Da hedde gij goed gedoan, kut!' Op Nederland 3 waren de hufters en fatsoensrakkers het onderwerp van een gelijknamig keurig discussieprogramma van Jeroen Pauw met jongeren.

Waar staan de jongeren in de moraal van dit land, wilde Pauw weten. Hij deed dat door nogal voortkabbelende Lagerhuisdebatjes over geweld tegen overheidspersoneel, naroepen van vrouwen op straat en 'de toon van het debat'.

Stelling: 'Om de discussie scherp te houden, mag je kwetsen en beledigen'. De jongeren uit het publiek mochten stemmen, met de welbekende drukknopjes. 28 procent zei ja, 72 procent was het daar niet mee eens. Pauw vatte de avond samen aan het eind: 'Jongeren zijn behoorlijk relaxed en dat is een behoorlijk hoopgevende conclusie.'

Heffen wij thans allen de champagne met Natas, John Williams en een straat vol bonjeburen, en zingen wij luid, vol positieve vibes en mooie energie: 'Dames en heren, we hebben weer vrede in de buurt!'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden