Vette kolder maar weinig samenhang

Een koning die nog duimt tijdens het slapen. Een joch eigenlijk nog. Zo gedraagt hij zich ook, al praat hij hooghartig met een aardappel in zijn keel....

Annette Embrechts

Deze koning wil net zo mooi kunnen dansen als de tweedanseressen (Esther van Leeuwen en Paula Duarte) uit zijnhofballet. In glimmende pakjes maken zij sprong na sprong enpirouette na pirouette, aangespoord door de dolgedraaidedansmeester Tommie (Thomasj Vets).

Choreografe Wies Merkx wil met deze dansvoorstelling voorkinderen vanaf 7 jaar laten zien hoe andermans talent jaloeziekan opwekken. En hoe dienaren hun koning uit ijdelheid te vriendhouden, ook al vinden ze hem bespottelijk. Tegelijkertijdintroduceert Merkx een vleugje danshistorie: het hofballetontstond door toedoen van de ijdele Lodewijk XIV.

De koning danst mist echter een uitgewerkte contekst waarinhet verhaal zich organisch ontwikkelt. Zowel het einde als hetbegin rafelt, zodat de dansers marionetten lijken die willekeurigten tonele verschijnen. De groep speelt vooral op de lach - doorde kinderen haarfijn opgepikt - door van de personageskarikaturen te maken: balletpopjes met stille strakke bekjes eneen narrige dansmeester.

De kolder wordt vet uitgespeeld op bekende composities vanVivaldi, Rameau en Purcell, met af en toe een flard Fransebakvissen- punk-rock. De enige die de zotheid niet naar het hoofdstijgt, is dienares en kleedster Alkisti Theophilou. Zonderoverdrijving verovert zij met kordate, aardse bewegingen desympathie van het publiek. Je voelt met haar mee als zij zichlaat verleiden door een liefde veinzende dansmeester die aast ophaar sleutel van de verkleedkist. Jammer dat de teleurstelling,de jaloezie en de ijdelheid niet meer ruimte krijgen.

Het mooist zijn de kostuums van Peter Niessen, met glanzendzilverzwarte kragen en hoofddeksels in harmonicavorm. Ook dekoninklijke onderbroeken en schoenen met exorbitante hakkenspreken tot de verbeelding van het jeugdige publiek. De blotevoeten van de danseressen steken daarbij een tikje lomp af. Almaken ze dat de kleine Theophilou rond kan dartelen als eenduveltje uit een doosje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden