Veto VS tegen resolutie over deportatie Arafat

De VS hebben dinsdag in de VN-Veiligheidsraad een veto uitgesproken over een resolutie waarin Israël wordt opgedragen de Palestijnse president Yasser Arafat geen geweld aan te doen of te deporteren....

Onder aanvoering van Syrië circuleerde de afgelopen dagen in de Veiligheidsraad een ontwerptekst waarin het officiële Israëlische voornemen Arafat te 'verwijderen' wordt veroordeeld. Zondag zei de Israëlische vice-premier Olmert dat 'verbanning zeker een mogelijkheid is. Doden ook'.

Minister Powell van Buitenlandse Zaken noemde het geen bijdrage aan de Amerikaanse pogingen het vredesproces op gang te krijgen. Maar de Amerikaanse plaatsvervangend ambassadeur Cunningham wilde gisteren niet meewerken aan een tekst waarin de VN worden opgedragen de veiligheid van Arafat te verzekeren. 'We geloven niet dat de ontwerpresolutie in zijn huidige vorm nuttig is.'

De Amerikaanse regering besloot gisteren een kredietgarantie van negen miljard dollar aan Israël met een nog nader te bepalen bedrag te verlagen. De VS doen dit uit ongenoegen over het Israëlische nederzettingenbeleid.

De kredietgarantie is bedoeld om de zwakke Israëlische economie te steunen. Met deze garantie kan Israël goedkoop leningen financieren voor nieuwe investeringen. De garantie wordt nu volgens de gisteren getroffen maatregel beperkt met elke dollar die de Israëli's besteden aan hun nederzettingen in bezet Palestijns gebied op de Westbank.

De Amerikanen zeggen dat de wet hun hiertoe verplicht. Kredieten zouden alleen betrekking mogen hebben op economische activiteiten op Israëls grondgebied van vóór 1967. Om hoeveel geld het gaat is nog onduidelijk. Van de maatregel is in elk geval uitgesloten de directe steun van de VS aan Israël van drie miljard dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden