Veto Rusland beëindigt VN-mandaat Abchazië

Een Russisch veto heeft maandag in de Veiligheidsraad een einde gemaakt aan een VN-missie in de enclave Abchazië. Na zestien jaar moet Unomig het gebied verlaten dat volgens het Westen Georgisch grondgebied is, maar vorig jaar door Rusland onafhankelijk is verklaard.

Van onze verslaggeefster Sacha Kester

‘Het mandaat was gebaseerd op een oude realiteit’, zei de Russische VN-ambassadeur, Vitaly Chrurkin. De resolutie vermeldde het gebied als Georgisch terrein.

Het veto maakte een einde aan westerse plannen om de missie met een jaar te verlengen. De stemverhouding was 10 tegen 1. China, Vietnam, Libië en Oeganda onthielden zich van stemming.

Het mandaat is direct verlopen. De 130 militaire waarnemers en 10 politiemensen zullen direct hun koffers moeten pakken. Er zijn dan geen onpartijdige internationale waarnemers meer aanwezig in de betwiste regio.

In augustus brak er een oorlog uit tussen Georgië en Rusland om Abchazië en Zuid-Ossetië. Nadat de Russen het Georgische leger uit de twee afvallige provincies had verdreven, riepen deze hun onafhankelijkheid uit – die prompt door Moskou werd erkend.

‘Het veto komt hard aan, maar is geen verrassing’, zegt Johan Verbeke, afgezant van de Verenigde Naties in Georgië. ‘Het is een politiek gevecht om het principe van territoriale integriteit. Omdat Moskou het gebied als soevereine natie heeft erkend, kan zij niet akkoord gaan met de omschrijving ervan als ‘Georgisch’. En als westerse landen bereid waren geweest de tekst te veranderen, zou Rusland dat kunnen claimen als een erkenning van de onafhankelijkheid.’

Hij verwacht niet dat het veto het begin is van een nieuwe veiligheidsdreiging, ‘al helpt dit niet’. Verbeke: ‘Er was tenslotte een reden dat we in het gebied zaten.’

‘Wij kunnen de uitkomst slechts accepteren’, zegt David Bakradze, voorzitter van het Georgische parlement. ‘En de resolutie laat zien dat de internationale gemeenschap nog steeds een rode lijn trekt inzake onze onschendbaarheid.’

‘We zullen nu zeer nauw samenwerken met de Europese Unie en de resterende EU-missie in het land’, aldus Bakradze. ‘Hun aanwezigheid is zeer belangrijk voor ons – al kunnen ze ons niet beschermen tegen een eventuele militaire dreiging van de Russen.’

Russische soldaten en de Georgische politie zijn op sommige punten slechts enkele meters van elkaar verwijderd en het is nu aan de EU-waarnemers het kwetsbare bestand te bewaken. Hun mandaat geeft hen echter alleen toegang tot gebieden die volledig onder Georgisch bestuur vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden