Veteranenombudsman: klachtbehandeling Defensie nog steeds niet op orde

Het ministerie van Defensie gaat nog steeds niet goed om met klachten van veteranen. Klachten worden 'niet serieus en zorgvuldig behandeld'. Dat stelt Veteranenombudsman Reinier van Zutphen.

Reinier van Zutphen in de plenaire zaal tijdens de aanbieding van de jaarverslagen van de Nationale ombudsman, de Veteranenombudsman en de Kinderombudsman aan in de plenaire zaal van de Tweede KamerBeeld ANP

Hij heeft eind 2016 aanbevelingen gedaan om de klachtbehandeling te verbeteren. Die zijn onvoldoende opgepakt, concludeert hij woensdag in een terugblik. 'Een positieve, open grondhouding naar klagers en klachten zie ik veel te weinig.'

Anderhalf jaar geleden zag hij dat klachten bij Defensie met grote regelmaat niet als zodanig werden herkend en opgepakt. Ondanks een nieuwe klachtenregeling op het ministerie ziet hij op dit punt nog geen grote verbetering.

Ook worden klachten niet voortvarend opgepakt, aldus Van Zutphen. Hij moet dossiers vaak in herinnering brengen en heeft de indruk dat op het ministerie 'de centrale klachtencoördinator zelf intern moet 'trekken en sleuren' (...) om zaken gedaan te krijgen'.

Er wordt door Defensie volgens hem nog steeds niet actief naar de klager geluisterd. Er is nog te weinig persoonlijk contact met klagers en 'klachten worden vooral bekeken vanuit het eigen perspectief en formeel benaderd'. Mondelinge klachten worden niet geregistreerd.

Van Zutphen ziet onvoldoende verbetering vergeleken met eind 2016. 'We maken ons dan ook onverminderd zorgen over de klachtbehandeling bij Defensie. Klachten krijgen binnen de organisatie niet de aandacht die zij behoeven.

De Veteranenombudsman spreekt later op dag met de Tweede Kamer.

Misstanden bij Defensie

- Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie gaat diep door het stof voor oud-medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met chroom-6. Zij biedt excuses aan omdat Defensie decennialang heeft verzuimd aan personeel te vertellen dat zij zijn blootgesteld aan de schadelijke verfstof. Defensie erkent aansprakelijkheid voor diverse ziekteklachten en zal een schadevergoeding aan slachtoffers betalen.

- Defensie erkent dat er sprake was van seksueel misbruik bij militair Ronald Vreeburg in 1982. Staatssecretaris Barbara Visser schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Uit een door Visser ingesteld intern onderzoek blijkt dat van twee militairen aannemelijk is gemaakt dat ze meededen aan het misbruik op de Koninklijke Militaire School.

- In de kazerne in Schaarsbergen wordt commando in opleiding Allan stelselmatig slachtoffer van vernedering, aanranding, mishandeling en bedreiging. En hij is niet de enige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden