Veteranen Zimbabwe eisen land Indiërs

De oorlogsveteranen van president Robert Mugabe hebben de Indiase gemeenschap in Zimbabwe gedreigd met onteigening van hun bezittingen, als ze een deel ervan niet vrijwillig afstaan....

Van onze correspondent Hans Moleman

De kleine Indiase gemeenschap in Zimbabwe zit vooral in de handel en industrie, zoals in alle Afrikaanse landen waar Indiërs actief zijn. Hun succes wekt vaak afgunst op. In Uganda zette dictator Idi Amin in de jaren zeventig de hele Aziatische bevolkingsgroep het land uit, wat een economische ramp tot gevolg had.

Mugabe nam eerder al de blanke boeren op de korrel. Hij liet zijn knokploegen veel grote commerciële boerderijen bezetten. De regerende ZANU-PF wil nog voor augustus bijna alle ruim vijfduizend blanke boeren van hun land af hebben, om het land aan kleine zwarte boeren te geven.

Economische waarnemers in Zimbabwe hebben voorspeld dat dit rampzalige gevolgen zal hebben, omdat Mugabe geen geld heeft om de nieuwe boeren op gang te helpen. Ook zijn er signalen dat de beste boerderijen worden opgeëist door de ZANU-elite, zoals ook gebeurde bij de mislukte landhervorming enkele jaren na de onafhankelijkheid van 1980.

De dreigementen van de oorlogsveteranen komen in dezelfde week dat de regering meldde dat ze meer investeerders uit het Verre Oosten wil aantrekken. Landen als Indonesië, Maleisië en China zullen worden bewerkt om de plaats in te nemen van westerse investeerders, die als gevolg van de wetteloosheid in Zimbabwe een afwachtende houding hebben aangenomen.

Het toonaangevende economische weekblad van Zimbabwe, de Financial Gazette, wees er donderdag op dat iedere poging om de economische bedrijvigheid te stimuleren tot mislukken gedoemd blijft zolang president Mugabe zijn oorlogsveteranen niet terugfluit. 'Is er enige investeerder-in-spe waar ook ter wereld die bereid zou zijn zijn geld te steken in een land dat te kampen heeft met een oorlog van een kleine bende terroristen tegen een vreedzaam volk?'

Zimbabwe verkeert in de diepste crisis sinds de onafhankelijkheid. In delen van het land dreigt voedseltekort, de inflatie is meer dan 100 procent gestegen, de werkloosheid komt boven de 60 procent. De verpaupering is het gevolg van Mugabes wanbeleid. Hij verlamde de economie met een campagne van intimidatie en geweld tegen de nieuwe oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden