Veteraan met dubieuze reputatie

Sheikh Hasina..

Cor Speksnijder

Amsterdam Met de verkiezing van Sheikh Hasina tot premier van Bangladesh is een politiek dier met een dubieuze reputatie opnieuw aan de macht gekomen. Zij kon aan de verkiezingen deelnemen nadat ze op borgtocht was vrijgelaten uit de gevangenis.

Hasina (61) is telg uit een politieke dynastie die de recente geschiedenis van het straatarme Bangladesh in belangrijke mate heeft vormgegeven. Ze is al een keer eerder premier geweest (1996–2001) en was tussen 1986 en 2006 drie maal oppositieleider.

Hasina is een dochter van Sheikh Mujibur Rahman, de ‘vader’ van de onafhankelijkheid en het eerste staatshoofd van Bangladesh. Hij werd in 1975 met zijn vrouw en drie zonen door militairen vermoord bij een staatsgreep. Daarbij kwam Ziaur Rahman aan de macht, de man van Khaleda Zia, de vrouw die al jaren de rivale is van Sheikh Hasina. Ziaur Rahman werd op zijn beurt in 1981 vermoord bij een coup. Hasina overleefde de coup van 1975 doordat ze met haar zus in West-Duitsland verbleef. Ze kreeg asiel in India.

Na haar terugkeer in Bangladesh, begin jaren tachtig, nam ze de leiding van haar vaders partij over. Met de Awami League won ze de parlementsverkiezingen in 1996 en sindsdien is ze in een bittere concurrentiestrijd verwikkeld met haar politieke en persoonlijke rivale Khaleda Zia.

De rivaliteit tussen de ‘strijdende begums (dames) van Bangladesh’ verlamde het landsbestuur. Corruptie, wanbestuur, aanhoudende protesten en bloedig straatgeweld tussen fanatieke aanhangers van beide begums maakten het land vrijwel onregeerbaar. Twee jaar geleden greep het leger in en stelde de noodtoestand in.

Pogingen om Hasina en Khaleda het land uit te werken mislukten. Vorig jaar werden beiden gearresteerd wegens corruptie en de politieke carrière van Hasina leek voorbij. Maar terugkeer naar de democratie werd alleen mogelijk geacht als beide rivalen werden vrijgelaten en konden deelnemen aan de verkiezingen van maandag. Tegen Hasina (en Khaleda) lopen nog aanklachten.

Een van Hasina’s belangrijkste daden tijdens haar eerste premierschap was het tekenen van een vredesverdrag met rebellen in het zuidoosten van het land. Daarmee kwam een eind aan een opstand die een kwart eeuw had geduurd.

Hasina ontsnapte twee keer aan een aanslag op haar leven. Halverwege de jaren tachtig werd op haar geschoten tijdens een politieke vergadering, in 2004 ontplofte bij een bijeenkomst van haar partij een granaat.

Cor Speksnijder

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden