Veteraan Douglas nog steeds de snelste op de 100 meter

Troy Douglas en Jacqueline Poelman hebben tijdens de Nederlandse kampioenschappen atletiek in Sittard de 100 meter gewonnen. Douglas was ondanks zijn leeftijd (39 jaar) nog snel op het koningsnummer: 10,28 seconden....

ANP

Poelman prolongeerde haar titel met een tijd van 11,48. De 28-jarige sprintster kreeg concurrentie van Pascal van Assendelft (11,53), die ze op de streep wist te kloppen. Joan van den Akker werd derde in 11,82.

EK-ganger Monique de Wilt verloor verrassend haar titel bij het polsstokhoogspringen. Ze kwam niet verder dan 4,02 meter. Sandra van de Geer troefde haar af en vestigde met 4,22 een nieuw persoonlijk record.

Andere favorieten, die begin augustus bij de EK aan de start komen, wisten wel te winnen. Thomas Kortbeek won de 400 meter horden. Marjolein de Jong deed hetzelfde bij de vrouwen en was ook de beste op de 400 meter vlak. Lieja Tunks-Koeman, sinds kort getrouwd met de Canadese werper Jason Tunks, bevestigde haar vorm bij het kogelstoten: 18,35 meter. Ze won ook het discuswerpen (53,99). Anjolie Wisse liep de 1500 meter in 4.26,23.

Miranda Boonstra miste nipt het Nederlands record op de 3000 meter steeple chase. De atlete van Leiden Atletiek finishte in 10.28,48 en kwam een seconde te kort op haar eigen toptijd uit 2000.

Robin Korving is opnieuw getroffen door tegenslag. De atleet zou tijdens de Nederlandse kampioenschappen in Sittard meedoen op de 110 meter horden, maar heeft te veel last van een achillespeesblessure. Korving kan ook de EK wel vergeten.

De Alkmaarder zal nog wel eens terugdenken aan de vorige EK in 1998 toen hij brons won. Het was het begin van een opmars naar de wereldtop. Bij de Olympische Spelen in 2000 ging het helemaal mis met Korving. Bij de warming-up voor zijn eerste ronde struikelde hij over een horde en liep een zware knieblessure op.

Van die klap is hij nooit hersteld. Vorig jaar deed de pupil van Ineke Bonsen nog op karakter mee aan de NK, waar hij zowaar als tweede eindigde. Internationaal kwam hij er niet meer aan te pas en in december kreeg hij een terugslag.

De kans op een snelle rentree is klein, beseft hij. 'Ik kan dit seizoen waarschijnlijk op mijn buik schrijven.' Toch heeft hij de hoopniet helemaal opgegeven. 'Misschien loop ik de komende weken een wedstrijdje. De limiet staat met 13,60 niet al te scherp. En met 13,5 kun je de EK-finale halen.'

Het lijkt ijdele hoop. Korving wil desondanks niet van opgeven weten. 'Ik hou me vast aan de kleine momentjes waarin ik zie dat ik de potentie nog heb. Met mijn trainster discussieer ik wel over de vraag als het volgend jaar weer niet lukt. Zij ziet het wel zitten om me een tweebenige techniek aan te leren, voor de 400 meter horden. Ik heb ook contact met bobpiloot Arend Glas. Gaat het niet meer, dan spring ik gewoon in de bobslee.'

Gert-Jan Liefers, een kandidaat voor een medaille op het EK, kampt met een stressfractuur (een klein scheurtje) in het scheenbeen.

Volgens zijn trainer Honoré Hoedt kan Liefers toch op tijd genezen zijn om volgende maand tijdens de Europese titelstrijd te pieken. 'Als de revalidatie zo gaat als bij David Beckham wel.'

Liefers werd vorig jaar negende van de wereld in Edmonton. Hij verbeterde begin juni het Nederlands record op de 3000 meter. Liefers doet nu 2,5 week alternatieve training in de vorm van joggen en fietsen. Hij beslist komende week of hij weer voluit kan gaan. Hoedt: 'Het voordeel kan zijn dat hij niet te snel over de top is.'

Arnoud Okken is pas 20 jaar, maar loopt de middenlange afstand als een arrivé. Hij won zowel de 800 als de 1500 meter. Koel en onbewogen, alsof het al de normaalste zaak van de wereld is.

Zaterdag won hij de 1500 meter in 3.44,51 en liet Stefan Beumer en Marko Koers kansloos. Een dag later was hij de beste op de 800 meter in 1.49,02. Geen schokkende tijd, maar dat hoefde ook niet. Omdat Bram Som al in de eerste ronde viel, liep Okken een eenzame race.

Zijn trainer Honoré Hoedt voorspelde jaren geleden al de opmars van Okken. 'Nu heb ik er eentje die in de jeugd de tijden van toppers als Coe, Cramm en Ovett evenaart', vertelde hij. Okken bleef niet stilstaan, want hij liet vorig seizoen al van zich horen met de vierde plaats op de Universiade. Dit seizoen ging hij vrolijk door bij de senioren.

Afgelopen maand versloeg hij op Papendal olympisch kampioen Nils Schumann op de 800 meter alsof de Duitser er niet stond. Eind deze week mag hij bij de Golden League in Rome starten op de 1500 meter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden