Vet eten met wijn maakt muis dik, niet ongezond

Een stofje uit rode wijn, in een hoge concentratie, doet bij muizen de nadelige gezondheidseffecten teniet van te vet eten....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De stof waar het om gaat, is resveratrol. De verouderingsexperts gebruikten voor hun onderzoek muizen van middelbare leeftijd. Eenderde van de muizen kreeg gewoon voedsel, eenderde kreeg te veel te eten met flink wat vet en eenderde kreeg datzelfde vette voedsel met veel van het wijnstofje.

Na een jaar was in de wijngroep nog bijna 60 procent van de muizen in leven, net als in de groep met het normale dieet. In de groep die te veel en te vet had gegeten was nog maar 42 procent van de muizen in leven. Ofwel: vet en veel eten reduceert de overlevingskans met 31 procent, rekenen de onderzoekers voor.

De muizen in de wijngroep werden wel dikker, net zo dik als de muizen in de vetgroep, maar ze kregen geen last van aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten. Of dat ook voor mensen geldt, moet worden onderzocht, vinden de Amerikaanse artsen.

De leider van het onderzoek, David Sinclair, heeft het bedrijfje Sitris opgericht dat een pil heeft ontwikkeld met een hoge concentratie resveratrol, uit druiven of grapefruit. Er wordt nu gekeken of het middel veilig is voor mensen. In een volgende onderzoeksfase wordt ook de werkzaamheid bij mensen bekeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden