Vesting Nederland

DE gemeenten Leiden en Nijmegen zullen op eigen kosten bijstand verstrekken aan vreemdelingen die de dupe worden van de gisteren in werking getreden Koppelingswet....

De hulp die deze en andere gemeenten en instellingen bieden aan deze kleine groep hulpelozen is volkomen terecht, maar staat tegelijkertijd haaks op de intentie van de nieuwe wet.

De Koppelingswet is bedoeld om vreemdelingen te ontmoedigen naar Nederland te komen. Door koppeling van de bestanden van bijvoorbeeld het bevolkingsregister en de sociale dienst aan die van de vreemdelingendienst, kunnen mensen zonder verblijfsvergunning geweerd worden van alle uitkeringen en collectieve voorzieningen, inclusief huisvesting, medische zorg en onderwijs.

Strikte uitvoering van deze wet zou betekenen dat scholen en ziekenhuizen alle illegalen moeten weigeren, dat elke illegaal iedere grond van bestaan wordt ontzegd en dat elke ambtenaar of functionaris er een nevenfunctie als rechercheur bij krijgt. Illegaal geboren kinderen kunnen niet worden aangegeven zonder het risico dat moeder en kind worden aangehouden en uitgezet.

Dat een dergelijke consequente uitvoering van de Koppelingswet zich niet verdraagt met elementaire humanitaire waarden is duidelijk. Bovendien kan het onthouden van medische zorg aan illegalen gevaren opleveren voor de volksgezondheid in het algemeen.

De vraag of ambtenaren, leraren, artsen en functionarissen van andere collectieve voorzieningen gedwongen mogen worden als hulptroepen van de vreemdelingenpolitie op te treden, werd in het Kamerdebat over de wet ontkennend beantwoord. Daarmee komt de geloofwaardigheid van de wet in het geding, maar ook de gelijke behandeling.

Illegalen zijn er in soorten en maten. Uitgeprocedeerde asielzoekers vormen een heel andere categorie dan illegalen die ons land zijn binnengedrongen om een lucratieve, criminele onderneming op te zetten. Opsporing en verwijdering van illegalen is onontkoombaar. Daarbij kan koppeling van bestanden en uitsluiting van voorzieningen noodzakelijk zijn, ook al moet een menswaardige behandeling van de 'echte' vluchteling voorop staan.

Maar laten we niet de illusie hebben dat Nederland een vesting is of kan worden. Ons rijke continent blijft aantrekkelijk. Als legaal vluchten niet kan, zullen criminele bendes de vreemdelingen tegen grof geld met valse papieren over de grens helpen. Nederland en Europa blijven een vergiet, ook na de Koppelingswet en het akkoord van Schengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden