Vestiging strafhof stelt eisen aan Nederland

NEDERLAND moet zich voorbereiden op een verdedigingsoorlog tegen de Verenigde Staten en heeft daar al zijn troepen voor nodig. Daarom moet het afgezien van verdere deelname aan internationale vredesmissies....

Joost Smiers

Er is wel een urgentere reden waarom Nederland moet afzien van verdere deelname aan vredesmissies. Want op die manier wordt de neutraliteit van het Internationale Strafhof, dat binnenkort in Den Haag wordt gevestigd, het best gegarandeerd.

Het tot stand brengen van een internationale rechtsorde gaat met vallen en opstaan. Dat betekent dat er ook in de toekomst wel eens iets vreselijk mis zal gaan. Er zullen altijd krachten zijn die de voorkeur geven aan doorvechten en bloedvergieten. En dat leidt tot pijnlijke ervaringen voor landen die aan internationale vredesmissies deelnemen.

Juist vanwege die risico's moet Nederland geen bijdragen meer leveren aan internationale vredesmissies. Waarom niet? Het strafhof dat waarvoor Nederland als gastland optreedt, is geen Nederlandse kwestie. Het is een nieuwe stap die door de internationale gemeenschap wordt gezet op weg naar een internationale rechtsorde. Het strafhof ligt uiterst gevoelig. Niet alle landen erkennen het en vele landen zullen het afdoen als partijdig.

De neutraliteit van Nederland als gastland mag onomstotelijk vast staan, maar dat neemt niet weg dat plegers van genocide de neiging zullen hebben om Nederland te verwijten dat ze hier in het gevang zitten en terecht moeten staan. Het is niet uitgesloten dat hun aanhangers hun ongenoegen, misschien wel gewelddadig, tegen Nederland zullen uiten.

Komende kabinetten zullen over veel stuurmanskunst moeten beschikken om de neutrale positie van Nederland tegenover het strafhof duidelijk te maken. De ervaring met het overbrengen van Milosevic naar Den Haag leert dat dat niet eenvoudig is.

Het is daarom ongewenst dat Nederland ook militaire bijdragen levert aan het handhaven van de internationale rechtsorde. We weten maar al te goed dat daarbij van alles mis kan gaan. En ook als dat niet het geval is, zullen niet alle oorlogvoerende partijen die door vredesmissies in het gareel worden gehouden, erkennen dat de deelnemers aan vredesmissies neutraal zijn.

De kans is dus groot dat als Nederland deelneemt aan een vredesoperatie, een leider van een van de strijdende partijen naar Nederland wordt overgebracht om hier berecht te worden voor het strafhof. Leg dan maar eens uit dat dit een 'ander' Nederland is dan het Nederland dat deelnam aan de gehate vredesmissie.

Het Internationale Strafhof moet een algemeen gerespecteerde positie zien te verwerven. En dat zal moeilijk genoeg zijn. Het risico is groot dat de neutraliteit van het gastland in twijfel wordt getrokken en dat dit negatief afstraalt op het strafhof.

Aan de internationale gemeenschap valt daarom zeer goed uit te leggen waarom Nederland beter niet kan meedoen aan internationale vredesmissies, zeker niet na Srebrenica. De schijn van partijdigheid moet worden vermeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden