Vestia: ook banken schuldig aan debacle

Interim-bestuurder Gerard Erents van Vestia houdt de dertien banken die Vestia de afgelopen jaren voor vele miljarden aan derivaten hebben verkocht medeverantwoordelijk voor het debacle bij de corporatie. Erents vindt dat de banken fors moeten bijdragen aan het herstellen van de financiële schade.

TJERK GUALTHERIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - Volgens Erents zoemden de banken 'als bijen om een honingpot rond Vestia'. Zij 'verkochten als het ware racefietsen aan iemand in een rolstoel', zei Gerard Erents dinsdag in een interview met het Financieele Dagblad. De corporatie had eind 2011 voor maar liefst 24 miljard euro aan derivaten in bezit, financiële producten die aanvankelijk bedoeld waren om haar te beschermen tegen een rentestijging. Ze brachten Vestia aan de rand van de afgrond toen de rente daalde.

Onder leiding van Erents, die eerder al puin ruimde na de fraude bij de Amsterdamse corporatie Rochdale, probeert Vestia de derivatenberg van ongeveer vierhonderd afzonderlijke contracten af te bouwen. Het zou 1,6 miljard euro kosten om dat in een klap te doen. Vestia heeft dat geld niet en Erents vindt bovendien dat de bankiers voor een aanzienlijk deel van de rekening moeten opdraaien. Een team van deskundigen werkt daarom al weken aan een aanvalsplan tegen de banken.

De hoop is dat bankiers dit beseffen en een streep zetten door een deel van de dubieuze contracten, zonder hoge kosten voor Vestia. Erents is positief, de banken vrezen volgens hem imagoschade. Het is immers geen mooi plaatje dat banken na de kredietcrisis derivaten hebben gepusht bij klanten die het risico niet aankonden. Bovendien is er volgens Erents ook voor de banken een financieel belang. Bij een faillissement van Vestia moeten ze nog maar afwachten of ze hun geld terugkrijgen. Volgens Erents is Vestia inmiddels 'mondjesmaat' tot zaken gekomen met banken.

Vestia zelf gaat niet vrijuit, erkent Erents. Het was de kasbeheerder van de corporatie, Marcel de V., die 'als een ware obesitaspatiënt ieder nieuw snoepje van de banken wilde proeven'. Vorige maand bleek dat De V. een deel van de provisies die banken aan een tussenpersoon betaalden, liet doorstorten op zijn eigen rekening. Het totale bedrag aan steekpenningen wordt nu geschat op circa 10 miljoen euro.

Intussen was de interne controle van Vestia minimaal. De V. handelde in zijn eentje terwijl een portefeuille met de omvang van Vestia volgens Erents wel acht tot negen medewerkers nodig had. Voor het sluiten van contracten hoefde De V. alleen een handtekening te halen bij directeur-bestuurder Erik Staal; het traesury-statuut van Vestia was marginaal en een risicobeheerder ontbrak. Toen daar aanleiding toe was, in 2008, grepen commissarissen en andere toezichthouders niet in.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden