Vestia legt voor ruim 2 miljard beslag bij oud-commissarissen

Woningcorporatie Vestia stelt acht oud-commissarissen aansprakelijk voor het derivatendebacle dat de verhuurder vorig jaar bijna de kop kostte. Er is voor ruim 2 miljard euro beslag gelegd op de bestuursaansprakelijkheidsverzekering van de voormalige toezichthouders.

AMSTERDAM - Het gaat om de commissarissen uit de periode 2005-2012, zo bevestigen ingewijden. Vestia verwijt hen dat zij onvoldoende toezicht hebben gehouden op de handel in rentederivaten die oud-bestuurder Erik Staal en zijn van corruptie verdachte kasbeheerder Marcel de V. in die periode ontplooiden.


Door dalende rente brachten de complexe financiële producten Vestia in de loop van 2011 in grote problemen. Banken eisten meer onderpand op de derivaten dan de corporatie kon betalen. Een jaar later werd een faillissement afgewend toen de interim- bestuurders van Vestia een schikking troffen met de internationale zakenbanken. Totale schade: 2.127.785.000 euro. Voor datzelfde bedrag legt Vestia nu beslag bij de oud-commissarissen. Eerder al werd eenzelfde rekening neergelegd bij Erik Staal.


Binnen het gezelschap van oud-commisarissen neemt Jeroen Lugte een speciale positie in. Hij is een oude studievriend van Erik Staal en werkte lang als hoge ambtenaar bij de gemeente Rotterdam. Hij wordt ervan verdacht Staals royale 'pensioenvoorziening' van 3,5 miljoen euro te hebben afgetekend. Staal toucheerde dat bedrag toen hij begin vorig jaar moest opstappen. In een recente hoorzitting bleek dat Lugte lijdt aan een zware vorm van geheugenverlies. Hij bleek zo'n beetje alles vergeten te zijn dat met die pen- sioenregeling te maken had.


Ook onder de andere commissarissen zijn bekenden van Staal. Zo was Siward Kothek ooit gemeentesecretaris in Den Haag en is Nico Dijkhuizen oud- CDA-wethouder te Den Haag. Staal begon zijn carrière bij het gemeentelijk woningbedrijf in die stad.


Susan Baart is oud-directeur woordvoering bij de PvdA. Haar man, de huidige burgemeester van Tilburg Noordanus, was eerder voorzitter van de RvC bij Vestia. Baart zat namens de huurders in de raad, net als René van Genugten, voormalig medewerker van de Woonbond. Anke Kaulingfreks, loopbaantrainer bij FNV Bondgenoten, en belastingdeskundige Erik Molenaar zijn ook aansprakelijk gesteld.


In tegenstelling tot Staal is bij de commissarissen geen beslag gelegd op hun persoonlijke bezittingen, maar op de aansprakelijkheidsverzekering die waarschijnlijk slechts enkele miljoenen euro's dekt. Hierdoor zullen zij in het dagelijks leven weinig hinder van het beslag ondervinden. Het enige euvel is dat zij hun advocaat niet langer via de verzekering kunnen betalen. 'Maar als dat de rechtsgang frustreert zullen wij het beslag daarvoor deels opheffen', zegt de Vestia-woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden