Ver

Reis? Amsterdam Sloterdijk - Utrecht Centraal, vrijdagavond 21.44 uur.

Prijs? 4,40 euro voor de trein en 2,70 euro voor een blikje Red Bull bij snackketen Smullers. Wie hier Red Bull koopt, blijkt zich te moeten verantwoorden tegenover de anticafeïnemaffia. 'Zou je dat nou wel doen? Het is troep, hoor', zegt de blonde verkoper alsof ik op het punt sta een blikje dioxine te drinken. 'Nou eh, het is vrijdagavond en... het eten dat je verkoopt is anders ook niet zo gezond', mompel ik verbouwereerd. Dat blijkt een foute opmerking te zijn, want er volgt een college over goede en slechte vetten en de gezonde friet ('maar 14 procent vet') die Smullers verkoopt.

De trein gehaald? Ja, de bijna vertrekkende trein is een goed excuus om het college transvetten af te kappen.

Hoe zitten we erbij? Toegegeven: niet al te chic. Naast de Red Bull prijkt namelijk een flesje nagellak op het treintafeltje, dat ik gebruik om achterstallig nagelonderhoud bij te werken - het is immers vrijdagavond. Dit, in combinatie met veelvuldig gewhatsapp, maakt dat ik me een 15-jarige puber voel. Alleen de kauwgom, Uggs en Nickelsonjas met excessieve bontkraag missen. Het mensbeeld van de sympathiek ogende overbuurman barst dan ook als ik een Vrij Nederland uit de tas haal. Hij besluit de rest van de reis zijn ogen dicht te houden om niet verder gedesillusioneerd te raken over de mens en zijn spullen.

Het meisje dat aan de andere kant van het gangpad zit, houdt haar ogen eveneens stijf dicht, omdat een grijze, grote man van alle lege plekken precies de lege plek naast haar kiest. Zijn lichaamsomvang weerhoudt hem er niet van lekker breed te gaan zitten, hetgeen het meisje steeds verder in de hoek drukt. Een fijne, sociaal ongemakkelijke situatie.

Wat ruiken we? Red Bull en nagellak. Best asociaal ja, 'maar andere mensen lopen met een patatje oorlog door de trein', houd ik mezelf voor. En hé, het is vrijdagavond.

Cijfer? Alleen daarom al een 8.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden