Verzwegen Duitse media misbruik bewust?

De aanrandingen op station Keulen zijn een drama op zichzelf. Maar de ernst ervan wordt nog vergroot doordat de zaak in verband wordt gebracht met het hoogoplopende vluchtelingendebat. Het vermoeden gonst hardnekkig dat het vluchtelingen waren, de wellicht honderden mannen die in de oudejaarsnacht in Keulen misdaden begingen, vanwege hun volgens de politie Noord-Afrikaanse of Arabische uiterlijk.

Protesten in Keulen.Beeld EPA

'De aanranding van vrouwen in Keulen is een gevolg van de ongecontroleerde toestroom van asielzoekers', zei Frauke Petry, voorzitster van Alternative für Deutschland (AfD). Op sociale media zijn velen het met haar eens. Ook vragen veel Duitsers zich af waarom de publieke omroepen en grote landelijke kranten aanvankelijk mondjesmaat of helemaal niet over de zaak berichtten. Want hoewel ook voor de politiepersconferentie van maandag op sociale media en in lokale kranten al schrijnende verhalen van slachtoffers verschenen, pikten de meeste media die niet op.

Meer over Keulen

Wat is er precies gebeurd tijdens de bewuste nacht in Keulen? Een reconstructie. (+)

Hoewel er 'geen enkele aanwijzing' is dat er onder de daders vluchtelingen waren, is op straat al te merken dat het drama het debat over hen beïnvloedt. 'Ze hebben een ander beeld van vrouwen dan wij.' (+)

Correctheid

Plaatselijke krant de Kölner Stadt-Anzeiger was de eerste die vrijdagmiddag een bericht op de website zette op basis van sociale media. Op zaterdag 2 januari kwam er een kort politiepersbericht waarin geen aantallen werden genoemd. Daarna plaatsten RTL en de Süddeutsche Zeitung een kort bericht op de website. De rest volgde pas na de persconferentie op maandag 4 januari, vier dagen na de gebeurtenissen.

Sommige Duitsers denken dat de media expres zo lauw reageerden, uit politieke correctheid. Die gedachte past naadloos het wantrouwige wereldbeeld dat bij een minderheid van de Duitse bevolking steeds meer in zwang raakt. Media zouden het drama in Keulen hebben verzwegen, omdat het Merkels vluchtelingenpolitiek in een kwaad daglicht zou stellen.

Gesteld dat de daders inderdaad vluchtelingen waren. In dit onder andere door Pegida verspreide wereldbeeld, waarin politiek en 'mainstream media' geheel worden afgezworen, staan de meeste Duitse media in dienst van de regering-Merkel.

De burgemeester van Keulen (links) en het hoofd van de politie in Keulen (rechts) tijdens een persconferentie over de aanrandingen.Beeld AP

Racistisch

Op hun beurt oordelen veel Duitse kwaliteitsmedia hard over mensen die dergelijke denkbeelden aanhangen en noemen hen dom en racistisch. 'Grote onzin', zegt Richard Wagner, politiek redacteur van de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) over dit verwijt. Zijn krant berichtte pas dinsdag voor het eerst over de zaak.

'Ik geef toe: we hadden eerder moeten zijn. Maar onze Keulse correspondent was op vakantie. Bovendien was in het eerste persbericht de omvang van de zaak geheel onduidelijk.' Publieke omroep ZDF excuseerde zich dinsdag voor de in eerste instantie summiere berichtgeving over de aanrandingen.

Beeld Reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden